Foto: Shutterstock/Kenan Dogan
Foto: Shutterstock/Kenan Dogan

Bajka na Crnom moru: Turski gradić na dva ostrva FOTO

Podeli

Mediteran je gotovo uvek neki simbol dobrog i kvalitetnog odmora, toplog i plavog mora. Međutim, postoji toliko destinacija koje možemo posetiti i uživati u njima, a da se nalaze recimo na Crnom moru

Jedno od takvih mesta je Amasra, mali grad na severu Turske, na oko 3 sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, poreklo imena mu je grčko, čak je i čuveni grčki pisac Homer u drevnim vremenima isticao kako ovo mestašce ima veliki turistički potencijal.

Amasra je slikoviti ribarski grad uz obalu Crnog mora, u provinciji Bartin u Turskoj, i on je na izuzetno lep način spaja osmansku i vizantsku arhitekturu. U Turskoj je poznat kao mesto odličnih ribljih specijaliteta, mesto gde se dolazi kako bi se uživalo u uskim gradskim vijugavim ulicama kako bi se upoznale stare tradicionalne kućE koje su nekako srdačno zbijene jedne uz drugu.

Ovaj gradić je najbolje upoznati pešice, i sastoji se od dva spojena ostrva, Velikog i Malog. Veliko ostrvo je povezano romantičnim rimskim mostom, a najpoznatije znamenitosti, osim bogate istorije i kulture su i dve plaže, takođe istih imena, Velika i Mala.

Dok se šetate po gradu, neizostavan deo upoznavanja grada se odnosi i na neverovatnu gastronomiju, sveži morski plodovi dominiraju u restoranima. U gradu ima oko 6.000 stanovnika, dok u turističkoj sezoni taj broj ode i na 25.000 ljudi, pa se poseta Amasri savetuje u ranu jesen kada je vreme još uvek toplo, a turista nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu