Foto:Shutterstock/Roman Babakin
Foto:Shutterstock/Roman Babakin

Jedno od najlepših mesta na Siciliji, mirno a sa uticajem Rimljana, Vizantinaca i Arapa

Podeli

Savoka je jedno od najlepših mesta u Italiji. To je šarmantna destinacija u provinciji Mesina na Siciliji, koja krije mnoge istorijske i kulturne atrakcije na brdu okruženom zelenilom i prošaranom maslinama.

Vekovima je Savoka bila pod uticajem Rimljana, Vizantinaca, Arapa i Normana, pa ne čudi što se danas u njoj mogu naći ostaci raznih građevina – od dvoraca do srednjovekovnih crkava. Ako se nađete ovde, obavezno posetite zamak Pentefur, ali i kapucinsku kriptu u istorijskom centru, u kojoj se nalazi 37 mumija.

Većina posetilaca će se takođe uputiti u Vitelli Bar - koji je Frensis Ford Kopola koristio kao pozadinu za snimanje legendarnog Kuma. Konkretno, ovde je Majkl Korleone upoznao svog budućeg dečka.

Kada je Kum stigao u svetske bioskope početkom 1970-ih, Savoka je postala popularna destinacija među ljubiteljima filma. Turisti danas ne hrle u Savoku, niti ćete ovde naći dugačke redove da istražite glavne atrakcije.

Umesto toga, posetioce će oduševiti mirnija i opuštenija atmosfera bez mnogo gužve i gužve. Divite se šarmantnim vikendicama sa narandžastim krovovima, uživajte u prirodnim lepotama i zadivljujućim pogledom na Jonsko more i obavezno probajte lokalne specijalitete.

Lepota malih mesta poput Savoke leži u njihovoj staroj tradiciji i običajima. Jedan od načina da svedočite o kulturi ovog mesta je proslavljanje zaštite grada Sv. Lucije koja se održava svake druge nedelje u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu