Foto:Shutterstock/travelwild
Foto:Shutterstock/travelwild

Dobro došli u budućnost: Gradovi nastaju usred ničega, a 5 miliona ljudi će živeti drugačije

Podeli

Važno je da pokažete da vam je stalo do planete. U slučaju Neoma i Telosa, sve se vrti oko održivosti; dizajni prikazuju zgrade prekrivene drvećem, mreže vozova i parkove pune prirode. Tehnologija je takođe u središtu planova, a Telosa se može pohvaliti i autonomnim vozilima.

Poslednjih godina svedoci smo da se mnogi gradovi širom sveta otvoreno takmiče ko će da pravi veći neboder, ko će imati luksuznije puteve, ko će ovo, ko ono, to je odavno stvar prestiža. Nastaju i gradovi usred ničega, a zašto je to tako?

Prema Timeout.com, najnoviji primer takvog grada se pojavljuje u pustinji Saudijske Arabije. Baš tu, usred ničega, dižu se ogromni neboderi. Čini se da ste na trenutak završili u Herbertovoj dini, ali ovo je još uvek realnost i ovde će se zaista pojaviti grad. Očigledno, Saudijska Arabija na ovaj način želi da pokaže svetu da je moderna i tehnološki napredna zemlja…

Grad će se zvati Neom (prevod bi bio "nova budućnost"), područje će biti ogromno, a projektovano je da nema automobila i da se sve u njemu napaja solarnom energijom i energijom vetra. Jedan deo grada bi čak plutao na Crvenom moru i tako pomogao očuvanju koralnih grebena, a planirano je da prvi deo Neoma bude završen 2025. godine.

I čini se da ovo neće biti jedini grad koji izvire gotovo niotkuda. Još jedan potpuno novi megagrad niče u SAD. Danska arhitektonska firma BIG i milijarder Mark Lore rade na američkom naselju Telosa.

Procenjuju da će ovaj grad, čija tačna lokacija tek treba da bude potvrđena, do 2060. godine udomiti do pet miliona ljudi.

Pa šta je sa svim ovim pomalo smešnim novim gradskim planovima? Zašto se mučiti kada biste mogli da nastavite da širite mesta koja već imate? Pa, za početak, ovo je zaista izgradnja brenda, a marketing ionako već dugo zauzima važna mesta u našim životima. Štaviše, važno je pokazati da vam je stalo do planete.

U slučaju Neoma i Telosa, sve se vrti oko održivosti; dizajn prikazuju zgrade prekrivene drvećem, mreže vozova i parkove prirode. Tehnologija je takođe u središtu planova, a Telosa se može pohvaliti i autonomnim vozilima.

Jedan namenski "pametni grad" koji već postoji je Songdo u Južnoj Koreji. Završen je prošle godine i ima sve vrste praktičnih karakteristika, kao što su pneumatske cevi koje usisavaju kućni otpad pod zemljom, osvetljenje i termostati kojima se upravlja aplikacijama, i senzori u realnom vremenu koji prate saobraćajne gužve.

Ipak, da li bi neko želeo da živi u takvom gradu? Grad, međutim, nije mesto gde je sve unapred isplanirano i ide kao po satu, već živi organizam kome treba pustiti da se razvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu