Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ružno pače Italije: Grad na lošem glasu koji se protiv nepravde bori humorom VIDEO

Podeli

Položaj u srcu Toskane trebalo bi da sugeriše da je Livorno popularna meta turista, no ako mislite da je tako, prevarili biste se. Broj posetilaca u Livornu jednak je tek desetini onih koji odlaze u Firencu. A oni koji se tamo i nađu najčešće su tek u prolazu, čekaju trajekt za Korziku ili Sardiniju ili traže nešto da pojedu na proputovanju Toskanom.

"Ružno pače Italije" nadimak duguje lošim stranama industrijskog razvoja, rafinerijama nafte, kao i tome što su okolni gradovi lepši. Nije mu pomogao ni Camp Darby, američka vojna baza koja je pronašla svoje mesto upravo u Livornu. Zbog loše reputacije mnogi turisti koji samo protutnje ulicama ne primete da se radi o gradu kulture s lepom obalom u kojem su Mediči, kada su osnovali grad početkom 16. veka, omogućili pridošlicama slobodu delovanja i kreativne umetničke poslove.

Narednih vekova Livorno je postao popularno letnje odredište italijanskog visokog društva. Sve do Drugog svetskog rata grad je bio dom nekih od prvih italijanskih letovališta, koje je redovno posećivalo italijansko visoko društvo te je imao brojne turističke sadržaje uključujući hotele i zabavni park s ranom verzijom bioskopa. Zlatno doba završilo je napadima u Drugom svetskom ratu, kada je Livorno bio jedan od najjače bombardovanih italijanskih gradova. Izgledu grada nije pomogla ni racionalistička arhitektura zbog koje je neuglednim zgradama dodatno narušen istorijski izgled.

Mario Kardinali, osnivač i glavni urednik lokalnog satiričnog časopisa napominje kako je Livorno stvorila i naselila Firenca služeći se izrazito liberalnim zakonima nazvanima Livornine, koji su dopuštali stranim trgovcima, ali i prognanicima te zločincima, izuzev ubica, da se nastane u gradu kako bi se podstakao njegov rast.

"Livorno je vrlo netoskanski u nedostatku poštovanja prema političkom autoritetu i crkvi, što izražava kroz humor", rekao je Kardinali navodeći kao jedan od razloga mešavinu kultura, koja je uključivala Jevreje, Grke i Holanđane. Narod Livorna nije uspeo da razvije tipično srednjovjekovno poštovanje prema autoritetu koje drugi Toskanci jesu - i koji to izražavaju kroz humor čiji je glasnik upravo Vernacoliere, poznat širom zemlje po političkim alegorijama i stripovima koji kritikuju Crkvu, golotinju i vulgarnosti.

"Jedno od nasledstva multikulturalne istorije grada, koje drugi toskanski gradovi nemaju je i duboka tolerancija prema različitim religijama i kulturama“, napomenuo je Mario Kardinali, a njegovu tvrdnju najbolje je da proverite sami i kada sledeći put odlučite da posetite Toskanu pružite priliku i italijanskom ružnom pačetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu