Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uklesana u stene, na 198 metara visine – svetinja do koje se stiže samo penjanjem

Podeli

Najsevernija etiopska regija Tigraj poznata je po neobičnim monolitnim crkvama koje su uklesane u stene. Među njima, najspektakularnija – Abuna Jemata Guh (Abuna Yemata Guh), uzdiže se na 198 metara visine.

Do nje se stiže samo na jedan način – penjanjem. Pri tome treba znati da ovde nema zaštitnih ograda, užadi, niti bilo kakve druge pomoći. Vernici se penju samo nadahnuti željom da se pomole u ovoj svetinji.

Uz to, potrebno je skinuti cipele, oprati noge i bosih nogu krenuti na ovaj izazovan put, koji može trajati i do dva sata. Taj put svaki dan već 47 godina prolazi glavni monah Gebre Rufael Asreseha.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako se zbog pozicije, ovaj hram smatra crkvom na najopasnijem mestu na svetu, treba spomenuti da se niko od monaha nije povredio pri penjanju do ovog svetog mesta.

Crkva je dobila ime prema jednom od devet originalnih svetaca Abuni Jematu, koji ju je isklesao u 5. veku. I dok jedni tvrde da je ova lokacija odabrana kako bi crkva bila bliže nebesima, drugi veruju da je s razlogom skrivena u stenu od mogućih neprijatelja.

Pažnju posetilaca posebno privlače zidovi crkve, koji su ukrašeni freskama, a koji su zahvaljujući toplom vremenu i manjku vlage ostali očuvani sve do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu