Foto: WitR/ Shutterstock
Foto: WitR/ Shutterstock

Sve što niste znali o Meksiku

Podeli

Marijаči, ljuta hrana, Frida Kalo, Popokatepetl, Kankun, Čičen Ica, halapenjo paprike, Santana, mogli bismo do prekosutra da nabrajamo poznate ljude i činjenice o Meksiku.

Ne treba da vas čudi što toliko znate o ovoj udaljenoj državi – Meksiko je 11. najnaseljenija i 14. najveća država na svetu! Na svaku stvar koju znate o Meksimo postoji bar nekoliko koje niste znali.

Grad koji tone

U Meksiku vas čeka i jedan od najvećih gradova na svetu, toliko velik da tone. Meksiko Siti se nalazi na mestu Teotikavana, astečke prestonice, koja se nalazila sred jezera Tekskoko. Pošto je izgrađen na zemljištu punom podzemnih voda, procenjenih 25 miliona stanovnika isisava tu vodu takvom brzinom da grad tone 7,5 centimetara godišnje.

Najviše registrovanih taksista

U Meksiku postoji čak 60000 registrovanih taksista, više nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu. Velika većina taksista radi na ulicama Meksiko Sitija, međutim, to ne pomaže mnogo. Prema proceni, žitelji rubnih delova Meksiko Sitija tokom jedne godine provedu čak 24 dana i noći zaglavljeni u saobraćaju.

Najviše piramida na svetu

Ako ste mislili da su piramide nešto posebno, onda treba da popričate sa Meksikancima. Oni to i ne misle, jer svaki kraj ima svoju piramidu, to je nešto kao da pričate Holanđanima koliko su vetrenjače divne i retke. Najpoznatija je Piramida sunca u Teotikavanu. Ona je pripadala velikom kompleksu, u okviru kog su se nalazili i tereni za mezoamerički fudbal, divan sport, poznat po žrtvovanju tima koji izgubi. Piramida u Čoluli je najveća piramida na svetu, čija je zapremina čak za trećinu veća od Keopsove piramide!

Šareni festivali i ekrani

Jedan od najpoznatijih meksičkih običaja je Dan mrtvih, koji se svake godine slavi početkom novembra. Iako bi ime navelo na pomisao da je u pitanju tužan običaj, naprotiv, Meksikanci ove dane provode u hrani, piću, veselju, a neretko i žurkama. Ovaj festival je najpoznatiji po šarenim maskama koje se prave. Kada smo kod šarenila, svakako ni meksičke serije ne bi bile tako zanimljive kada bi se gledale na crno-belom ekranu. Da ne bude tako, pobrinuo se Meksikanac Giljermo Gonzales Kamarena – čovek koji je smislio način da se prenese slika u boji. Drugim rečima, koji je smislio televiziju u boji.

Hrana na Uneskovoj listi kulturne baštine

Pored toga što ćete u Meksiku videti veliki broj mesta pod zaštitom Uneska, tu ćete se susresti i sa hranom koja je na Uneskovoj listi kulturne baštine. Srećom, ovu baštinu možete konzumirati do mile volje, a nijedno udruženje vas neće sprečiti u tome (osim neko koje se bori za zaštitu kukuruza, paprika i pasulja, mada još uvek nismo čuli za takvo). Naravno, prava bi šteta bila otići u Meksiko i ne probati čokoladu pravljenu po astečkom receptu i zaljućenu ljutom paprikom. I upozorenje, ako jedete halapenjo, ne dirajte oči.

Predsednik na 45 minuta

Meksiko drži i rekord kada je dužina predsednikovanja u pitanju. Godine 1913. Pedro Laskurain je postao predsednik, ali je nakon svog prvog sastanka kao predsednik, sa generalom Viktorijanom Uertom, odlučio da podnese ostavku samo 45 minuta nakon što je izabran za predsednika. Ovo se pokazalo kao sasvim mudar potez, jer je Laskurain živeo još gotovo 40 godina i umro 1952, u 96. godini života, postavši tako drugi najdugovečniji meksički predsednik.

Meksiko, najveća država centralne Amerike, okružen je Karipskim morem, Tihim okeanom i Meksičkim zalivom, pa pored istraživanja ima i mnogo plaža za uživanje.

Za putnike iz Srbije, najlakši način da dođu do Meksika je avionima Air France-a. Avio-karte za Meksiko Siti su na promociji od 13. do 27. januara, a mogu se naći po ceni od 1096 evra. Karte koje kupite u ovom periodu, možete iskoristiti za putovanja do 30. juna 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu