Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography
Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography

Jedino slovenačko ostrvo koje još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu

Podeli

Nasred Bledskog jezera nalazi se ostrvo koje mami svojom lepotom, na kojem ćete moći da otkrijete istoriju Bledskog dvorca i crkve, da čujete legendu o mladoj udovici, ali i da probate najlepšu krempitu

Čarolija Bleda krije se oko 200 kilometara severozapadno od Zagreba i 50 kilometara od Ljubljane, u prekrasnoj prirodi za koju su najviše zaslužni Julijski Alpi.

Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima ponajviše za one koji su zainteresovani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih lepota i fine hrane. Kad je reč o specijalitetima, ako volite kolače, proverite može li krempita da bude finija i kremastija od samoborske.

Među top-10 destinacija za putovanje u svetu i jezero iz naše okoline FOTO

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti na Bledu jeste vožnja brodićem do jedinog slovenačkog ostrva, smeštenog nasred Bledskog jezera.

Do crkve Marijinog Uznesenja turisti mogu da unajme čamac s veslima, koji podseća na venecijanske gondole. On polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. U zavisnosti od mesta polaska, do ostrva vam je potrebno 10 do 30 minuta. Posetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutešna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tokom prenošenja zvona na ostrvo brod je zahvatilo nevreme i zvono je potonulo. Nakon nene smrti papa je na ostrvo poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći.

Ozbiljna konkurencija Bledu: Jezero u Sloveniji s kojim ne možete da pogrešite

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti izazvaće u vama mir i divljenje. U šetnji oko jezera proći ćete dugačkom uređenom stazom, a prema želji možete i unajmiti kočiju ili bicikl. Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica meka su za fotografe. Za uživanje u prekrasnim pogledima budite spremni na malo teži uspon, dosta strm.

Na primer, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha uzbudljiva je i vijugava, s ponekim srednje opasnim delovima, ali se isplati svaki korak, jer pogled oduzima dah.

S još jednog mesta pruža se savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Popnite se na visoku stenu i istražite najstariji slovenački dvorac. Ulaznica će vas koštati oko 1.400 dinara,a unutra možete da pronađete tri nivoa, na kojima ima različitih sadržaja iz svih aspekata života na dvoru.

Kapelica, kovačnica, štamparija u kojoj se nalazi replika Gutenbergove mašine, vinski podrum, posmatračka kula, prodavnice sa suvenirima, proizvodima od meda i muzej.

Šta u Sloveniji najviše zanima srpske turiste?

Preporuka za restoran jeste Oštarija Peglez'n, u kojem možete da pojedete finu svežu ribu, ali i ostale specijalitete. Osim toga, jedan od boljih je i restoran Sova. Ostavite mesta i za originalnu bledsku krempitu u hotelskoj Kafani Park. Domaćini tog kraja toliko su ponosni na ovu poslasticu da u Bledu možete da pronađete sladoled s ukusom krempita.

Smeštaj zaista nije teško pronaći, čak i ako to ne učinite unapred. Gotovo svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu