Foto:Shutterstock/Pit Stock
Foto:Shutterstock/Pit Stock

Malta ima originalno ludo ostrvo za provod, jede se spanać i nosi konzerva kao suvenir

Podeli

U idiličnom zalivu Ankor, na severozapadu ostrva Malta nalazi se jedna od omiljenih skrivenih atrakcija Mediterana. Selo Svithevn poznato je kao Popajevo selo, mesto u kojem živi čuveni junak iz crtanog filma. Ova činjenica je, istina, samo u mašti, ali je turisti obožavaju.

Pre više od 30 godina ovaj zaliv u obliku sidra bio je samo jedna od lepih uvala i plaža Malte, a onda je odabran kao mesto gde će biti sagrađena scenografija za holivudski film o čuvenom mornaru Popaju.

Film su snimile poznate kuće "Dizni" i "Paramaunt", a glavnu ulogu šarmantnog mornara i "obožavatelja spanaća" igrao je omiljeni komičar Robin Vilijams.

Danas je nekadašnji filmski set pretvoren u turističku atrakciju i muzej na otvorenom.

U selu se ukupno nalazi 19 autentičnih kućica, a sve ostalo su kolibe.

Građeno je tokom sedam meseci, a za podizanje kuća korišćeno je drvo uvezeno iz Holandije. Podignut je i nasip pored plaže da bi se tadašnji filmski set zaštitio od velikih talasa.

Ostaće zapamćeno da film o Popaju nije zabeležio veliki komercijalni uspeh, ali zato Malta danas poseduje jedno od originalnih ludih mesta za provod.

Osim čarobnih bajkovitih kućica, selo sadrži i brojne muzeje, igraonice, atrakcije namenjene ljubiteljima dečjih alpinističkih poduhvata, idiličnu plažu, magična mini-krstarenja i brojne druge zabave.

U restoranima se na meniju nalaze i neizostavni specijaliteti sa spanaćem, a u centru sela je i bioskop koji prikazuje crtaće o Popaju. Omiljeni suvenir sela je konzerva spanaća s likom Popaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18957 idi na stranu