Velika džamija Djenne Foto: Shutterstock/Torsten Pursche
Velika džamija Djenne Foto: Shutterstock/Torsten Pursche

Arhitektura Afrike kroz 12 veličanstvenih građevina FOTO

Podeli

Egipatske piramide su poznate širom sveta, ali Afrika ima još mnogo toga da ponudi.

Dok su piramide u Egiptu priznate širom sveta, veliki deo afričke arhitekture je ostao nepoznat, a arhitekte Adil Dalbai i Livingstone Mukasa to žele da promene.

Oni su deo tima koji je nedavno objavio Arhitektonski vodič za podsaharsku Afriku. Njihovo detaljno proučavanje obuhvata građevine iz ranijih razdoblja, kolonijalnog razdoblja - poput nedavno obnovljene železničke stanice izgrađene u glavnom gradu Senegala, Dakara, 1910. godine - do modernijih remek dela.

Predstavljamo vam 12 inovativnih, istorijskih građevina u Africi:

1. Grobnice Kasubi (Uganda)

Kraljevski kompleks u Kasubiju, koji pokriva hektare poljoprivrednog zemljišta u glavnom gradu Ugande, a u grobnici je sahranjen monarh Bugandskog kraljevstva. Građena je pretežno od drveta i drugih organskih materijala. Unutrašnjost je dizajnirana tako da podseća na svetu šumu i ima 52 kružna prstena koji predstavljaju svaki od 52 klana Bugande.

"Bilo je zapanjujuće, ne samo njihova veličina, već i čitava veličina objekta. Sagrađene su krajem 19. stoljeća, tačnije 1882. godine, pre uvođenja modernih materijala, koristeći tradicionalne vekovne metode", rekao je Mukasa, rođen u Ugandi, koji je prvi put posetio grobnice sa 10 godina.

I Afrika ima svoju Veneciju: Nikome nije jasno kako ove kuće opstaju

2. Tržni centar Lideta (Etiopija)

Ovaj tržni centar je izgrađen 2017. godine u glavnom gradu Etiopije.

Razmatrani dizajn uključuje perforiranu fasadu koja kontroliše protok prirodne svetlosti i ventilacije unutar nje. Štaviše, izrezani uzorak koji ukrašava blistavu belu fasadu zgrade imitira tradicionalnu etiopsku tkaninu.

3. Kompleks Hikma (Niger)

Osnivačica arhitektonskog studija Atelier Masōmī Mariam Kamara sarađivala je s Yasamanom Esmailijem iz studija Chahar na obnovi bivše džamije Hausa koja je propala, dodajući joj društveni prostor i biblioteku.

Opeke od komprimirane zemlje čine većinu građevine sa materijalima koji se uglavnom nabavljali unutar pet kilometara od lokacije u selu Dandaji. Projekt je posebno impresivan zbog besprekornog spoja starog i novog.

"To je očigledno savremena zgrada koja je duboko ukorenjena u nigerskoj tradiciji. Ne samo u kulturnom, već i u tehničkom smislu, jer se oslanja na stare tradicionalne građevinske tehnike i materijale", rekla je.

4. Centar Maropeng (Južnoafrička Republika)

Centar Maropeng u Južnoafričkoj Republici poznat kao Kolevka svetske baštine čovečanstva je vrhunski centar osmišljen da pomogne ljudima da nauče o ranom razvoju modernog čoveka.

Ovu strukturu dizajnirale su južnoafričke firme GAPP Architects i MMA Studio. Sama zgrada podseća na grobnu humku koja se uzdiže iz zemlje u dizajnu koji izgleda doista integrisan s prirodom.

Čuveni put Afrike: 144 krivine na 9 kilometara FOTO

5. Piramide u Meroeu (Sudan)

Najstariji zapis u vodiču su ove stepenaste piramide, koje datiraju 3.000 godina pre nove ere, a nalaze se oko 200 kilometara od glavnog grada Sudana.

Ovo mesto, koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, nekada je bilo prestonica drevnog Kušiti carstva, a iskopavanja su otkrila ostatke palata, hramova i kraljevskih kupatila. Ove piramide izgrađene su blokovima od peščara, dok su u unutrašnjosti urezani složeni reljefi.

6. Kuće Basoto (Lesoto)

Kuće Basoto u Lesotu izgrađene su od zemljane cigle i gipsa, a obojena je u tradicionalne boje opeke kako bi simbolizovala krv plodnosti i žrtvovanja, bela da predstavlja čistoću i mir, a crna da se odnosi na pretke i obećanje kiše simbolizirano oblacima.

"Basoto kuće su me oduvek zanimale po tome što se ističu u pejzažu - upotrebom boja i upotrebom geometrijskih oblika. Uvek mi je bilo zanimljivo da ljudi iskoriste ono što je oko njih i pretvore ga u umetničko delo", kaže Mukasa.

Zemlja u kojoj godina traje 13 meseci

7. Biblioteka Kenneh Dike (Nigerija)

Zgradu su osmislili Maksvel Fraj i Džejn Dru, koji su bili pioniri modernog pokreta u Engleskoj. Biblioteka je deo kampusa Univerziteta u Ibadanu, koji su osnovale britanske kolonijalne vlasti 1948. godine i postala je uticajan model za arhitekturu osetljivu na klimu.

8. Velika džamija Djenne (Mali)

Velika džamija najveća je zemljana građevina na svetu. Džamija je simbol grada Djenne, koji je kao trgovačko središte cvetao između 800. i 1250. godine.

Glatki isklesani zidovi zgrade izgrađeni su od opeke, peska i maltera na bazi zemlje i sloja gipsa.

Svake godine stanovnici grada zajednički ponovo malterišu džamiju tokom jednodnevnog događaja poznatog pod imenom Crepissage de la Grand Mosquee (malterisanje Velike džamije).

9. Palata cara Fasilida (Etiopija)

Ova palata nalazi se u Gondaru, gradu na severu Etiopije. Palata se nalazi unutar utvrđenog kompleksa poznatog kao "Fasil Ghebbi".
Mesto uključuje 20 palata, kraljevskih zgrada, bogato ukrašenih crkava, manastira i jedinstvenih građevina.

Na dizajn ovih zgrada uticao je barokni stil koji su u Gondar doneli Isusovi misionari.

Egipat, mistika Severne Afrike

10. Dominikanska kapela (Nigerija)

Umetnik Demas Noko spaja skulpturalne elemente i modernost s nigerijskim narodnim stilom arhitekture u ovoj ponovo zamišljenoj dominikanskoj kapeli u Ibadanu.
Konstrukcija uključuje stavke poput rezbarenih drvenih stubova i složene metalne konstrukcije na ogradama i vratima.

Mukasa kaže da je to označilo radikalni prekid od modernističkog pokreta koji se učvrstio na afričkom kontinentu do izražajnog sredstva koje je "domaće i izvedeno iz lokalne kulture".

11. Velika džamija (Benin)

Ova džamija u glavnom gradu Benina, upečatljiv je primer afro-brazilske arhitekture izgrađene u stilu crkava iz 17. i 18. veka u severoistočnoj brazilskoj državi Bahia. Objekat jarko žute, smeđe, zelene i plave boje podseća na tradicionalnu arhitekturu Bahije.

Uz zapadnoafričku obalu, to je jedna od mnogih afro-brazilskih džamija koje su izgrađene početkom 20. veka povratnicima potomaka oslobođenih robova.

"Prikazuje mnoge slojeve koji su specifični za arhitektonsko nasleđe zapadne Afrike - interkontinentalne veze između Evrope, Južne Amerike i zapadnoafričke obale u Beninskom zalivu u vreme kada je bilo mnogo razmena", kaže Dalbai.

12. Istraživački centar Mapungubwe (Južnoafrička Republika)

Smešten je u stenovitom pejzažu unutar Nacionalnog parka Mapungubwe.

Slavni dizajn izgrađen je davno zaboravljenom tehnikom zasvođenja koju su zidari iz severne Afrike doneli u Kataloniju, a koju su koristili arhitekti poput Antonija Gaudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu