Foto: Shutterstock/Alexander Lukatskiy
Foto: Shutterstock/Alexander Lukatskiy

Najmanji granični prelaz na svetu možete da preskočite FOTO

Podeli

Prelaz između Španije i Portugala je, zahvaljujući svojim dimenzijama, dobio titulu najkraćeg međunarodnog mosta na svetu.

Granični prelazi generalno nisu najromantičnija mesta na svetu. Ali možda promenite mišljenje ukoliko se zateknete na prelazu između Španije i Portugala.

Ove dve zemlje povezuje samo mali most zvani El Marko, koji je dug tri metra i širok oko metar i po. Zahvaljujući svojim dimenzijama nosi titulu najkraćeg međunarodnog mosta na svetu.

Sedam gradova zbog kojih treba posetiti Portugal

Izgradili su ga radnici iz obe države novcem Evropske unije, jer je prethodne improvizovane mostove često odnosila reka. Kako je malen i drven, nije pogodan za automobile, već samo za pešake i bicikliste. Ono što ga čini posebno upečatljivim jesu njegov izgled i okolina u kojoj se nalazi.

Mesto izgleda kao iz bajke, gde prestaju kamene, bele kućice nalik mediteranskim i počinje puteljak koji vodi u šumu i odjednom se nalazite na ovom minijaturnom drvenom mostu koji kroz zelenilo prolazi iznad rečice.

U letnjim mesecima, kada voda presuši, ova reka postaje toliko skromna da vam ni ne treba most – možete da je preskočite.

Donedavno mosta nije ni bilo. Seljaci s obe strane koristili su daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štaviše, švercovanje je bilo deo svakodnevice. Ujutro iz Portugala stiže dobra kafa, a uveče iz Španije lokalno vino. Kada je Šengenskim ugovorom to konačno i dozvoljeno, ovi nisu ni primetili razliku.

Jedina „moderna“ promena je sistem označavanja. Tako danas na španskoj strani imate kamen na podu sa slovom E koji označava Španiju, a s portugalske strane kamen s oznakom P. No, kako ovde gotovo i nema turista, reč je o udovoljavanju formi.

Most El Marko je u mestu La Kodosera, koje se nalazi oko dva i po sata vožnje od Lisabona. Deo je Parka prirode Sera de Sao Mamede, pa nije loše svratiti i ovde ako se već tu zateknete. Priroda će vas oduševiti, a možda u daljini ugledate i kojeg dabra, risa ili vuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu