Foto: Shutterstock/Sergey Dzyuba
Foto: Shutterstock/Sergey Dzyuba

Turisti pohrlili u najružniji grad na svetu

Podeli

Belgijski grad Šarloa pre 12 godina je dobio titulu najružnijeg grada na svetu.

Pre dvanaest godina proglasili su ga najružnijim gradom na svetu, ali zahvaljujući tom negativnom publicitetu, privukao je mnogobrojne turiste. Radi se o belgijskom gradu Šarlroa koji se nalazi u provinciji Hainaut.

Nakon što su svojevremeno mediji preneli da su ga jedne holandske novine proglasile najružnijim gradom na svetu, ovaj grad je iskoristio priliku da negativni publicitet preokrene u svoju korist i modernizuje svoju turističku ponudu.

Šarloa je poznata po železarama i rudnicima uglja, a njegove vizure, ispunjene starim, industrijskim zgradama, pričaju priče o istoriji grada u kojem su mnoge fabrike zatvorile vrata još 1950-ih godina prošlog veka. Ipak, Šarloa je u poslednjoj deceniji, nakon što je dobio neslavnu titulu, započeo svojevrsnu transformaciju.

Naime, kako se u ovom industrijskom gradu sve veći naglasak stavlja na turizam, grad je prošle godine objavio i novi službeni turistički vodič na francuskom, holandskom i engleskom jeziku, piše Telesambre.

"Naglasak smo stavili na šetnje gradom, jer verujemo da one naše turiste zanimaju, posebno u vreme pandemije", rekao je Tomar Parmentier, koji profesionalno piše o turističkim temama, dok je Valerie Demanet, direktorka Turističke zajednice, dodala:

"Mi u Šarlroi imamo sve što je potrebno da budemo turističko odredište: restorane, noćne klubove, barove, smeštaj, šoping centre. Ipak, u vodiču smo se fokusirali na iskustva koja se u našem gradu mogu doživeti: ulična umetnost, muzeji, kulturna baština, šetnje, događanja, sportske aktivnosti."

Dok turistička zajednica konvencionalnim putem pokušava da oživi turizam grada, jedan je građanin odabrao inovativni pristup reklamiranju svog grada, pišu Telerama i Ouest-France.

Čitaoci B92.net o Šarlroi: Ružna, ali možda lepša od Beograda, Zrenjanina i Kuršumlije?

Nikolas Buisar, mladić iz Šarlroe, organizivao je neobične turističke ture gradom tokom kojih otkriva navodnu ružnoću grada, a njegova je perspektiva crna poput "crne zemlje", kako, zbog rudnika uglja, zovu regiju u kojoj se grad nalazi. Ipak, meštanin ovog grada u svome kraju i u ostacima industrijalnog nasljeđa pronalazi svojevrsnu poeziju. Njegov je paradoksalni pristup izazvao kontroverze, ali nije bio neuspešan.

"Ako ne možemo reći da je najlepši grad na svetu, barem možemo reći da je najružniji. To je marketinški trik. Osim toga, po kojim je kriterijima najružniji? Centar je pun lepih lokacija", zaključuje Nicolas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu