Foto: Shutterstock/ Seth Aronstam
Foto: Shutterstock/ Seth Aronstam

Turistička atrakcija: "Drvo života" na ostrvu od soli usred Mrtvog mora FOTO/VIDEO

Podeli

U najslanijem moru na svetu, u kojem je biljni i životinjski svet praktično nemoguć, nalazi se drvo.

Mrtvo more je poznato po tome što u njemu nije moguće održati bilo kakav oblik biljnog ili životinjskog sveta, već da tamo preživljavaju samo neke vrste mikroorganizama.

Međutim, nedaleko od plaže u Ein Bokeku, izraelskom letovalištu u blizini Arada, nalazi se ostrvo od soli koje je osim po nestvarnoj prirodnoj formaciji od soli okružene tirkiznom vodom, prepoznatljivo i po drvetu koje tu raste.

Možda vas zanima i:

Zanimljivosti o Moru smrti u kojem niko ne može da potone

Preplivali Mrtvo more: 7 sati agonije za istorijski poduhvat

Drvo nije ovde niklo, već ga je lokalni umetnik posadio u okviru projekta koje prikazuje promene Mrtvog mora i njegovo isušivanje usled klimatskih promena.

Umetnik je svaki drugi dan veslao do ostrva i dodavao blato s mineralima.

Planirate neko kraće ili duže putovanje u narednom periodu? Srećan put. Ali ne zaboravite da na vreme razmislite o polisi putnog osiguranja

Na taj način je želeo da bude siguran da će drvo dobiti sve hranljive sastojke potrebne za preživljavanje u ovom izuzetno teškom okruženju.

Drvo je postalo u međuvremenu prava turistička atrakcija, pa svako ko se uputi ka Mrtvom moru ne propušta priliku da se fotografiše pored njega. Ipak, do ovog ostrva je teško doći, jer se nalazi na 300 metara od obale, a jedini način da stignete tamo je plivanjem ili veslanjem s plaže Neve Zohar što nije nimalo lako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu