Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Titovo ostrvo" - pored lepih plaža ima i bunkere "za svaki slučaj"

Podeli

Posetioci iz čitavog sveta, koji žele da saznaju malo više o prošlosti ostrva, istražuju ostatke topova, bunkere i napuštenih skladišta.

Razuđena obala, lepe plaže i čisto, tirkizno more, razlozi su zbog kojih je i Si-En-En pre koju godinu preporučio posetu Visi.

Osim prirodnih lepota koje ostrvo nudi turistima, ovo mesto krije burnu istoriju, svedočanstvo prošlog vremena.

Shodno ovome, u nastavku teksta vam govorimo o Titovim pećinama do kojih se dolazi sa ceste za Hum - najvišeg vrha ostrva Vis.

Do Titovih pećina, skrivenih na padinama Huma, vodi uređeno kameno stepenište. Ulazi su delimično zazidani i za razgledanje nije neophodno veštačko svetlo.

Jedna od glavnih karakteristika ovih pećina je vojni objekat koji je pozicioniran ovde, pa, shodno ovome, predstavlja pravu turističku atrkciju za mnoge posetioce, ali i istoričare.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Možda vas zanima:

Turistička atrakcija broj jedan u Srbiji: Stopića pećina dobila dodatno uređenje

Tajni gradovi sveta za koje niste znali

Pećina, koja se prvobitno smatrala pećinom duhova, kasnije je nazvana po Josipu Brozu Titu, koji je 1944. godine boravio na ostrvu i rešavao politička pitanja.

Ovde možete pešačiti kroz tunele, kako bi došli do iskopina širom ostrva koje svedoče o postojanju baza jugoslavenske vojske. Takođe, ostrvo poseduje 30 različitih vojnih objekata, uključujući i jednu od najposećenijih - raketnu bazu u Stupišću kod Komiže.

"Bila je to ogromna baza za rakete s impresivnim kompleksom tunela i bunkera koji su bili u pripravnosti u slučaju invazije", prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu