Foto: Shutterstock/Olga Gavrilova
Foto: Shutterstock/Olga Gavrilova

Ruski "čuvari", fenomen koji se polako raspada VIDEO

Podeli

Zamislite ogromnu sibirsku pustoš, dolinu reke, okruženu kamenim gromadama i planinama, s nekoliko skromnih kućica uz obalu i tablama na ćirilici. Okruženi moćnom, surovom prirodom, imate osećaj kao da ste sami na svetu, ali vas neko, ipak, posmatra s brda.

Nađete li se u mestu Akurum, nećete biti daleko od istine. Ovde vas s brda posmatraju neobični kameni stražari. Upravo, to je ono po čemu je Akurum privukao pažnju putnika, pa čak i svetskih medija - gromade kamenja, formirane erozijom i atmosferom, piše Pun kufer.

Zovu ih "kurums", a neki im, ponekad, jednostavno i tepaju – gljive, jer na njih i podsećaju sa svojim kamenim glavama.

Ove kamene formacije mogu biti visoke i po pet metara, pa ih možete uočiti čak iz doline. Ukoliko ste pomislili da ovi nemi stražari samo sablasno stoje i nadziru predeo s brda, evo još jedne zanimljive činjenice - oni se polako spuštaju niz brdo.

Međutim, ovo nisu jedine formacije u svetu. Moguće ih je pronaći i na Balkanu, pa ne morate putovati previše daleko, ali, ovde se posebno ističu zbog svog položaja, poput vojske na stenama iznad zelene doline, gde, naizgled, nema "žive duše".

Nažalost, mnogi od njih su se raspali, a drugima su, tokom zemljotresa 2003. godine, otpale glave. Geolozi veruju kako preostalim kurumima ne ostaje mnogo vremena, pre nego se i sami uruše.

Foto: Shutterstock/Vadim Orlov
Foto: Shutterstock/Vadim Orlov

Pročitajte još:

Slobodni grad: Mesto koje zabranjuje automobile, trčanje i fotografisanje

Ledeno doba u Hrvatskoj: Mamuti se pojavljuju FOTO

Ovo je prava turistička atrakcija: Egipćani otkrili novu planinu

Akurum se nalazi uz obalu reke Čulišman, u ruskoj regiji Altai, Sibir. Reč je o najslabije naseljenom delu Rusije, koju naseljava i autohtoni narod Altaj. Poznata je kao goransko-planinski deo, bogat rekama i prekrasnim jezerima.

Iako se stanovnici najviše bave poljoprivredom, baš zbog idilične prirode i lepote ovog mesta, turizam, u poslednje vreme, cveta u ovoj dolini. Dve specifične grupe turista posećuju ovo mesto - novopečeni bogataši, koji ovde rado dolaze na odmor i turisti koji dolaze u grupama na spiritualne seanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu