Foto: Shutterstock/SP rabbito
Foto: Shutterstock/SP rabbito

Slobodni grad: Mesto koje zabranjuje automobile, trčanje i fotografisanje

Podeli

Jedna od najpopularnijih četvrti u Kopenhagenu i jedna od najvećih turističkih atrakcija je Kristijanija, autonomna zona, koja je poslednjih decenija izazivala brojne kontroverze u jednoj od najuređenijih zemalja sveta - Danskoj. Ova četvrt se drugačije naziva i Slobodni grad.

Pročitajte još:

Šest destinacija u Italiji koje svako barem jednom treba da poseti

Poznati evropski gradovi: U kojoj četvrti "odmoriti dušu"? FOTO

Evropske zemlje u kojima je nudizam zabranjen

Fokus njenog stanovništva je na ekologiji, samoodrživom društvu i stvaranju atmosfere u kojoj je svaki pojedinac odgovoran za dobrobit zajednice.

Na ulicama ove četvrti se prodaju hašiš i kanabis, nema automobila, a stanovnici žive ekološki. Generalno, kada uđete u Kristijaniju imate utisak kao da ste se vratili u 70-e.

Danas u Kristijaniji živi oko 1000 ljudi, a svake godine je obiđe pola miliona turista. Građani su sami gradili svoje domove, pa je arhitektura, poprilično, raznovrsna i živopisna. Turističku ponudu karakterišu brojni restorani, uglavnom sa ponudom organske hrane, ali i umetničke galerije, pozorišta i koncertne dvorane.

Stanovništvo Kristijanije čine ljudi iz čitavog sveta, ali je za državljanstvo neophodna prijava. Isto je i sa nekretninama – ovde ne možete doći i kupiti kuću, ali se, kao i za državljanstvo, prijavljujete. Ukoliko dobijete odobrenje, dobijate i kuću.

Ukoliko putujete u Kopenhagen, ovaj kvart nemojte zaobići, međutim budite veoma obazrivi, jer je rasprostranjena trgovina kanabisom, koja je u Danskoj ilegalna. Trčanje je, takođe, nepoželjno, jer se ljudi, kako stanovnici kažu, previše isforsiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu