Foto: Shutterstock/O_Voltz
Foto: Shutterstock/O_Voltz

Albanski gradić sa kulturnim nasleđem - za mnoge najlepši FOTO

Podeli

Đirokastra je za mnoge najlepši albanski grad sa malim, uzanim ulicama od kaldrme i jedinstvenim kamenim kućama, koje datiraju iz 17. i 19. veka. Shodno ovome, grad je poznat i kao "Grad kamena". U nastavku teksta pogledajte najpoznatije atrakcije gradića, pravog bisera Balkana koji je na Uneskovoj listi svetske baštine upisan kao "redak primer dobro sačuvanog otomanskog grada".

Zamak Đirokaster

Prvo mesto koje bi trebalo da posetite u ovom gradu je zamak gde se nalaze najbolji vidikovci, sa kojih se pruža pogled na grad i celu dolinu. Zamak Đirokaster lokalci ponekad zovu i imenom Arđiro, po legendarnoj princezi iz albanskog folklora. Prema lokalnim pričama, princeza je živela u 15. veku i skočila je sa zamka Đirokaster sa svojom bebom, kako bi izbegla da ih Osmanlije ne uhvate žive.

Albanija se decenijama borila za nezavisnost, a zamak su oblikovali razni diktatori i vladari. Od osmanske invazije, koja se dogodila u 14.veku, oko 1800. pa do vremena tokom kog je vladao kralj Zog. Ovaj čovek je preživeo ni manje, ni više nego 55 pokušaja atentata tokom svog života.

U starosti, kralj Zog je mirno umro u krevetu, ali je pre toga zamak preuredio u zatvor, tridesetih godina. Još uvek, ovde možete da vidite ćelije u kojima su do 1968. držali zarobljene političke protivnike. Ulaznica za zamak se naplaćuje 200 leka, oko 1,60 evra, plus još 200 leka za ulazak u muzeje.

Foto: Shutterstock/Richard Parsons
Foto: Shutterstock/Richard Parsons

Tunel Hladnog rata

U zamku ćete pronaći stare tenkove, topove i još artiljerije iz prošlih ratnih vremena. Još jedna atrakcija unutar ili, tačnije, ispod zamka, jeste Tunel Hladnog rata. U pitanju je ogroman bunker u vidu tunela, koji se koristio za prevoz robe i municije tokom tog perioda. Izgrađen u tajnosti tokom šezdesetih, tunel ima 80 soba, za koje meštani nisu znali do devedesetih. Obilazak sa vodičem možete rezervisati u turističkom centru, koji se nalazi na glavnom trgu. Međutim, ako ste klaustrofobični, ova staza ispod planine verovatno nije za vas.

Foto: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer
Foto: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer

Stari grad - Uneskova baština

Kada završite sa istraživanjem zamka Đirokaster, vratite se do Starog grada. Čim zakoračite na njegove ulice, shvatićete zašto se Đirokaster, po pričama mnogih turista, smatra najlepšim mestom u Albaniji.

Tih krivudavih, malih ulica sa jedinstvenim cicak šablonima Đirokaster ima toliko koliko ima ličnosti i karaktera. U Starom gradu, koji je pod zaštitom Uneska i smatra se jednim od najočuvanijih iz srednjeg veka, videćete nekoliko znamenitosti. Ovde se, za početak, nalaze kuća Zekate i kuća Skenduli, kao i stara džamija. Nažalost, u jednom trenutku u gradu je bilo 15 džamija, ali kada su komunisti preuzeli vlast nakon rata, uništili su sve osim jedne.

Foto:Shutterstock/Alla Simacheva
Foto:Shutterstock/Alla Simacheva

Pročitajte još:

Srbi ipak mogu do mora: "Ovde nema posebnih uslova za ulazak"

Šest atrakcija koje će vas namamiti da posetite ovaj albanski grad FOTO

Bazar

"Bazar" je persijska reč, koja znači „pijaca“. Baš kao i bliskoistočni souk. Ovde ne treba očekivati bazar u tradicionalnom obliku. Đirokasterski bazar odnosi se više na ceo okrug, odnosno, centar Starog grada sa nekoliko ostataka drevne čaršije. Sam bazar je prepun krojačnica, suvenirnica, prodavnica tepiha, kafana i, posebno, gustog saobraćaja.

Foto: Shutterstock /leszczem
Foto: Shutterstock /leszczem

Kuća Zekate

Najupečatljivija zgrada u Đirokasteru, nesumnjivo, je kuća Zekate. Veličanstvena trospratnica sa dvostrukom lučnom fasadom i kulama-minaretima, ova prelepa kuća sagrađena je pre 200 godina za generala osmanske vojske. Kuća je sada nenaseljena i služi kao muzej.

Albanija postala hit za naše turiste: "Pre svega, veoma je jeftina" VIDEO

Kaže se da je kuća Zekate jedan od najfascinantnijih primera osmanskog stila na Balkanu. Slična je Muslibegovićevoj kući u Mostaru, takođe stara osmanska kuća, i pruža sjajan uvid u tradicionalni albanski život i kulturu.

Da biste došli ovde, sledite putokaze pored hotela Kalemi i popnite se na brdo. Unutra nema svetla, pa je obavezno posetite tokom dana. Ulaznica je oko jedan evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu