Shutterstock/The Daily Photoo
Shutterstock/The Daily Photoo

Šest gradova sačuvanih od zaborava

Podeli

Šetnja ovim gradovima predstavlja pravi doživljaj same istorije, kao i umetnosti.

Piodao, Portugal

Smešten u centralnom delu države, Piodao je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugalu. Zahvaljujući arhitekturi koja odoleva vekovima, ovo selo klasifikovano je kao spomenik od javnog značaja i privlači brojne turiste. U ranom srednjem veku, urbano središte bilo je u Kasal de Piodam, u dolini koja se nalazila u blizini sadašnjeg sela. Kada je odlučeno da se na tom mestu izgradi opatija, koja do danas nije sačuvana, naselje je preseljeno.

Primorani da odu sa svoje zemlje, stanovnici su se naselili na južnoj padini planine, verovatno oko 15. veka. Tamo su, vremenom, izgradili ovo neverovatno lepo planinsko selo, čije se kuće i po obliku i po boji stapaju sa planinom.

Foto: Shutterstock/ Nora Claudia Mazzini
Foto: Shutterstock/ Nora Claudia Mazzini

Pročitajte još:

Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini

Čivita di Banjoređo, Italija

Srednjovekovno naselje Čivita di Banjoređo nalazi se na visokoj, strmoj steni u blizini grada Banjoređo. Nekada su ova dva mesta činila celinu, ali ih je u 18. veku razdvojio snažan zemljotres, a stari most su u Drugom svetskom ratu uništili nacisti. Danas su ova dva mesta ponovo spojena uskim pešačkim mostom dužine 366 metara, koji se prostire iznad kanjona.

Foto: Shutterstock/Balate Dorin
Foto: Shutterstock/Balate Dorin

Pročitajte još:

Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak sveta ili izazivaju ljubomoru

Alberobelo, Italija

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, dovešće vas u grad kao sa druge planete, u kome su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzani kaldrmisani putevi - dobro došli u Alberobelo.

Grad na Balkanu proglašen rajem za penzionere: Očuvana priroda, pristupačne cene...

Pre oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40 km od lučkog grada Barija. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci, koji su se masovno doselili u Italiju, za vreme kolonizacije, u periodu između 8. i 5. veka p. n. e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

Foto:Shutterstock/irakite
Foto:Shutterstock/irakite

Pročitajte još:

Čarobni evropski grad u kome kafa košta 70, a pivo 90 dinara

Fenghuang, Kina

Na jugozapadu kineske pokrajine Hunan, uz obalu reke Tuo Đijang nalazi se neobično mesto - grad koji kao da nije ni okrznuo dah savremenog doba.

Fenghuang, naime, još uvek izgleda onako kako je izgledao u danima dinastije Ming, koja je vladala od 1368. do 1644. godine, i na početku vladavine dinastije Ćing, koja je vladala od sredine 17. veka. U ovom gradu se, još uvek, nalaze: prastare kuće, čak oko dve stotine njih, uske ulice, misteriozni prolazi, drevni bunari, hramovi, jedinstveni mostovi i čuvena stara gradska kapija.

Foto: Shutterstock /Boris Stroujko
Foto: Shutterstock /Boris Stroujko

Dinan, Francuska

Postoje gradovi koji imaju svoje pojedine simbole i arhitektonska čuda koja morate videti. Međutim, postoje i oni koji su atrakcija sami po sebi. Jedan od njih je francuski srednjovekovni gradić Dinan.

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske, u poznatoj pokrajini i na poluostrvu Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su nastajali u dolinama reke Rans, Dinan je nikao na brdašcetu, zbog čega se iz njega pruža očaravajući pogled.

Grad u Srbiji pun zaboravljenih kafana, neispričanih priča i duševnih ožiljaka FOTO

Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. veka, a zbog njegovih odbrambenih zidova, šetajući ulicama, imate utisak da ste putovali vremeplovom. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

Foto: Shutterstock/ Igor Plotnikov
Foto: Shutterstock/ Igor Plotnikov

Kuenka, Španija

Smešten na strmim planinskim padinama, s pogledom na klisuru reka Hukar i Huekar, oko 170 km istočno od Madrida, nalazi se srednjovekovni grad Kuenka. Grad se utapa u prirodni pejzaž i kule iznad španskog predgrađa, poznat u romanu Migela de Servantesa.

"Ovo je najružniji i najbrutalniji grad na planeti" FOTO

Kuenka predstavlja primer dobro očuvanog srednjovekovnog utvrđenja. Sagradili su ga Mavri u 8. veku, i imao je i muslimanske i hrišćanske vladare. U 12. veku ga je osvojio Alfonso VIII od Kastilje, a na samom počektku 19. veka je bio delimično srušen u Poluostrvskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu