Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Deset atrakcija koje mogu da nestanu, 1.deo

Podeli

Kad su u pitanju neki istorijski ili turistički lokaliteti, nekako se podrazumeva da će uvek biti tu, ali da li je zaista tako? Preti li nekim atrakcijama nestajanje?

Mnoge poznate i vrlo značajne kulturne znamenitosti ugrožene su i mnogi jedinstveni, vredni ostaci antičkih vremena i civilizacija mogli bi uskoro da nestanu.

Evo koja su mesta koja bi trebalo da se posete što pre:

Stari grad, Jerusalim

UNESCO je utvrdio da je to jedno od duhovno najznačajnijih mesta na svetu, ali preti mu nestajanje. Zidine Starog grada jedno su od njegovih zaštitnih znakova, na Zapadu poznat i kao Zid plača.

Zid je jedini ostatak Drugog gradskog hrama. Grad je na UNESCO-vom popisu ugroženih kulturnih znamenitosti od 1980-ih, jer se otkrilo da raširena urbanizacija predstavlja značajnu pretnju.

Nacionalni park Everglejds

Nacionalni park Everglejds jedan je od 58 nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država.

To je 'najveći proglašeni suptropski rezervat divljine' u Severnoj Americi, prema UNESCO-u, i godinama je omiljeno odredište mnogih putnika, ali zub vremena i ljudske aktivnosti nisu mu naklonjeni.

Njegov je opstanak prvi put doveden u pitanje nakon što je pretrpeo štetu uragana Endrju 1993. godine. Ali ljudski uticaj predstavlja glavnu pretnju jer se protok vode na tom području smanjio, a uticaji zagađenja povećali, što je rezultiralo štetnim cvetanjem algi. Njegov ogroman, raznolik divlji svet ugrožen je više nego ikad pre.

Veliki koralni greben

Sigurno ste čuli za drastično povlačenje Velikog koralnog grebena. Ovaj masivni, nekada uspešni koralni greben uz obalu Australije jako je narušen, a izbeljivanje korala - nuspojava klimatskih promena - oduzima koralu hranljive sastojke. To jako šteti bogatom morskom životu koji je ovde nekada bio razvijen.

Zbog toga pomalo nestaju i veličanstvene boje koje su nekada bile glavno obeležje ovog podvodnog čuda. Greben je i dalje najveći ekosistem koralnih grebena na svetu, ali projekcije upozoravaju da bi šteta na njemu mogla postati nepovratna u sledećih deset godina.

Nacionalni park Glečer

Iza propadanja ovog američkog nacionalnog parka stoje klimatske promene. Veličanstveni park Glečer pokriva velike površine savezne američke države Montane i privlači godišnje oko 2,3 miliona ljudi.

Prelepi put koji se proteže Stenovitim planinama jedna je od najlepših prirodnih atrakcija ovog parka.

Zastrašujuće je to da bismo mogli biti jedna od zadnjih generacija koja ga može posetiti. Prema Američkom geološkom zavodu, preostali glečeri mogli bi početi da nestaju već 2030. godine.

Tadž Mahal

Teško je zamisliti da je ova građevina smeštena u Agri u Indiji u opasnosti. Ugrožena joj je sama struktura, ali glavni razlog za zabrinutost je taj što bi indijski Vrhovni sud mogao zatvoriti atrakciju, ako je vlada ne bude bolje čuvala..

Zagađenje - kako od turista, tako i zbog industrijalizacije okolnog područja - vidljivo menja netaknutu površinu građevine. Napadaju ga i najezde insekata, odnosno muve koje se razmnožavaju u jako zagađenoj reci u blizini. To utiče na strukturu građevine poslednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu