Foto: Formentera, Ibica - Shutterstock/Rocky Reborn
Foto: Formentera, Ibica - Shutterstock/Rocky Reborn

Da bar možemo da putujemo: Sedam zapostavljenih plaža Evrope koje ostavljaju bez teksta

Podeli

Kada se prave spiskovi najlepših plaža Evrope, na njima se obično nađu portugalski Karvoeiro, ružičasta plaža Elafonisi u Grčkoj ili Notr Dam u francuskom Porkerolesu.

Postoje i brojne prekrasne plaže koje su nepravedno zapostavljene.

Es Trenk, Majorka

Uz živu koja u termometru često dostigne brojku od 40 stepeni nije ni čudo što ljudi iz svih krajeva sveta hrle na ostrvo Majorku. Ili je tako bilo pre pandemije koronavirusa. Ako vas put ponese ovamo, posetite plažu Es Trenk. Do nje ne možete da stignete automobilom, ali verujte da će vam se itekako isplatiti. Prirodna obala zaštićena je od gradnje, a dva kilometra belih peščanih plaža nežno se ljubi sa morem. Svi koji požele hlad moći će da ga nađu u borovoj šumi, u kojoj su se nekad skrivali krijumčari.

Formentera, Ibica

Zapadni Mediteran krije mnoge lepote, a jedna od njih sigurno je ostrvo Formentera. Često ga nazivaju malom sestrom ostrva Ibice. Formentera je savršeno mesto za opuštanje, ali i pravo mesto za one koji traže malo žešću zabavu. Vredi da se poseti crvena plaža Kala Saona, koja je raj za ronioce. A ako vam dosadi izležavanje na plaži, uvek možete sa porodicom da odete brodićem na vožnju oko ostrva.

Arifana, Portugal

Tokom godina talasi Atlantika napravili su prekrasne, duboko skrivene uvale u liticama Algarvea, i stvorili neke od najlepših plaža u Europi. Arifana je relativno mala, svega pola kilometara, ali je raj za surfere. Ako ste surfer, svakako vam preporučujemo da posetite uvale na severnom delu kada to bude moguće. Više vas interesuje miran odmor? Ne brinite se, tu su i ostaci maurskih ruševina i mali restorani koji poslužuju sveže ulovljene i pripremljene morske specijalitete.

Vuljagmeni, Atina

Nismo mogli da izdvojimo samo jednu od mnogih prelepih plaža koje okružuju Atinu pa smo izdvojili celu obalu. Na njoj ćete moći da pronađete bezbroj skrivenih zaliva na kojima ćete moći da upijate grčko sunce. Samo sat vožnje zapadnije od Vuljagmenija nalazi se prekrasna plaža Timari. Rasplivajte se u savršeno mirnom moru, a zatim se okrepite u jednom od mnogih restorana koji se nalaze duž obale.

Foto: Plaža Arifana - Shutterstock/Steve Photography
Foto: Plaža Arifana - Shutterstock/Steve Photography

Pinareljo, Korzika

Sa dva kilometra belih peščanih plaža koje oplakuju talasi, Pinareljo na Korzici jedno je od onih mesta sa kojeg jednostavno ne želite da odete. Plaža je okružena prekrasnom borovom šumom koja joj daje poseban miris.

Kelebekler Vadisi, Turska

U prevodu dolina leptira, do koje može da se dođe brodom ili peške po strmoj stazi. Ovaj zaliv jedan je od najbolje čuvanih turskih tajni. Ime je dobila po tome što je nastanjuje čak 60 vrsta retkih leptirova koji su donedavno bili njeni jedini stanovnici. Ako ste jedan od onih koji više vole da istražuju prirodu nego da se kupaju i sunčaju ovaj zaliv je pravo mjesto za vas. A kad se umorite od istraživanja, možete kratko da se brčneti u Azurnom moru ili ispod dva mala vodopada.

Kinans Kov, Kornval

Teško da bi neko mogao da vas uveri da na britanskom ostrvu postoji plaža koja dosta podseća na karipske plaže, ali to je u potpunosti istina. Kornval je bogat prelepim plažama koje su okružene zelenilom, ali posebno se ističe plaža Kinans Kov. Smeštena je na poluostrvu Lizard, a to područje proglašeno je područjem izuzetne prirodne lepote. Zlatne peščane plaže okružene su predivnim zelenilom, bistrim plavetnilom i sa puno pećina za istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu