Foto: Esin Deniz/Shutterstock
Foto: Esin Deniz/Shutterstock

Grad duhova ispunjen dvorcima iz bajki tiho čeka bolje vreme

Podeli

Stotine gotovo identičnih dvoraca uz ovaj turski brežuljak - ali tamo ne živi ni jedan jedini čovek. Čuje se samo vetar koji duva kroz nikad useljene luksuzne vile

Zamislite predivan krajolik visokih, netaknutih dvoraca koliko daleko mogu videti vaše oči. Zvuči neverovatno - i jeste - ali ne na način na koji bi čovek pomislio. Te Diznijeve vile nalaze u turskom naselju Burdž al Babas i potpuno su napuštene.

Prazni novčanici prazne dvorce

Smešten otprilike na pola puta između Istanbula i Ankare, prazni grad sastoji se od stotina gotovo identičnih dvoraca u različitim stadijumima dovršenosti.

Kad su započeli gradnju 2014. godine, investitori su hteli da ove identične vile budu luksuzne kuće za odmor bogatim turistima. Međutim, kada je firma 2018. godine bankrotirala, investitori su odustali od posla, zbog čega je gradnja u potpunosti stala.

Dosadašnja je izgradnja koštala 200 miliona dolara. No, umesto grandioznog, višemilionskog posla, Burjdžal Babas postao je nešto iz distopijskog romana.

Spoljni delovi dvorca su napravljeni u francuskom stilu s ukrašenim fasadama, Julijinim balkonima i okruglim kupolama koje ih ukrašavaju.

Ali iznutra, neke vile su u potpunosti gotove, a neke nisu ni započete. U nekim vilama se čini kao da su radnici usred radnog dana samo zastali s poslom, otišli i ostavili stvari tako kakve su bile.

Radnici su završili 587 od 732 planirane vile u Burdž al Babasu. Bilo je takođe planova za izgradnju bioskopskih dvorana, sportskih objekata i turskih kupatila.

Dvorci su prvobitno dolazili s cenom od 400.000 do 500.000 dolara, a nekolicina ih je i prodata. No s neizvesnom budućnošću projekta, deo prodaje morao je da bude otkazan.

Ovaj veliki građevinski projekat podržao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Međutim, oslabljena turska lira izuzetno je otežala preduzećima otplatu stranih dugova nakupljenih za finansiranje velikih građevinskih projekata.

Budućnost Burdž al Babasa

Turska je 2018. ublažila finansijske kriterijume za strance da postanu državljani. Nada se da će se tim potezom udvostručiti godišnja ulaganja u imovinu u zemlji.

Što se tiče Burdž al Babasa, svaka nada za zajednicu bogataša s luksuznim odmaralištem nije izgubljena - barem ne još.

"Moramo da prodamo samo 100 vila da bismo otplatili dug. Verujem da ovu krizu možemo prebroditi za četiri do pet meseci i delimično oživimo projekt", kažu iz firme "Sarot Property Group".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu