Foto: Shutterstock/SunflowerMomma
Foto: Shutterstock/SunflowerMomma

Najopakiji i najgrešniji grad pirata sa Kariba danas spava pod morem FOTO/VIDEO

Podeli

Na istočnoj polovini Jamajke nalazi se gradić Port rojal. Da se danas nađete tamo, možda ne biste primetili ništa posebno. Pusta tvrđava na okeanu, pokoji kafić i vidikovac. No nekada je ovde sve vrvelo od života - alkohol, kocka, prostitucija, robovi, pirati… Sve to kumovalo je nadimku - najopakiji i najgrešniji grad na svetu.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Kolumba očarala Jamajka krajem 15. veka do njenog potpadanja pod englesku vlast u 17. veku. Tada počinje nagli uspon, piše Nacionalna geografija.

Port rojal bio je prirodna luka u koju je moglo da stane 500 brodova. Postao je najveći grad na Karibima pun mogućnosti – za pripadnike različitih slojeva društva. Bogati Englezi su se bogatili od prodaje roblja u luci, a tu su bili i pirati koji su neprestano napadali i pljačkali španske brodove na susednim ostrvima.

Četvrtinu grada činili su kafići i bordeli, a govorilo se kako pirati u jednom danu potroše na piće i žene više nego što seljak zaradi tokom čitave godine. Međutim, to ih je brzo dovodilo do prosjačkog štapa.

Kakva je anarhija vladala, svedoči podatak da je 1675. godine gusar Henri Morgan postao lučki poručnik guverner.

Izgledalo je kao da je ništa nije nemoguće i da je grad na vrhu sveta…

Pročitajte još:

Odluka do marta: Srpski turisti će na leto 2021. moći u Grčku po "kiparskom modelu"

"Nismo mogli ranije da otvorimo granice, nije bilo uslova" VIDEO

Međutim, jednog jutra 7. jula 1692. godine Jamajku je zadesio snažan zemljotres magnitude 7,5 po Rihteru. Kako je luka velikim delom bila izgrađena na trusnom području i pesku, zgrade su gotovo u potpunosti propale u zemlju, poklopljene cunamijem koji je pratio potres. Oko 2000 ljudi izgubilo je živote, a lokalno groblje otklizalo je u more.

Edmund Hit bio je jedan od preživelih koji je u to vreme bio na brodu i sve video sa udaljenosti. Zapisao je ovo: „Zemlja se otvorila i progutala ljude pred mojim očima. More se izdignulo nad zidinama i shvatio sam – beg je nemoguć.“

Oni koji su preživeli smatrali su da je reč o božjoj kazni.

Šta je danas ostalo od svega? Većina grada iz 17. veka danas se nalazi na dnu mora. Kako nije propao na veliku dubinu, početkom 20. veka posetioci su još izveštavali o vidljivim krovovima i delovima grada koji sablasno vire iz vode, a ronioci su obilazili njegove ulice – pod vodom.

Zbog strašnog načina na koji se sve odigralo neki istoričari i arheolozi upoređivali su propast Port rojala s propašću Pompeje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18102 idi na stranu