Ilustracija/Foto: Depositphotos/sborisov
Ilustracija/Foto: Depositphotos/sborisov

Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak sveta ili izazivaju ljubomoru

Podeli

U nekim delovima zemlje Francuzi se pozdravljaju s pet poljubaca u obraz, a uobičajeno je i potrošiti 45 minuta na ručak tokom radnog vremena...

Svaka zemlja ima nešto po čemu je karakteristična, a upravo je u tim različitostima lepota putovanja i otkrivanja novih geografskih širina i dužina. Dok nam zdravstvena situacija u svetu ne dopusti da ponovo počnemo da pakujemo kofere, zemlje i njihove stanovnike možemo upoznati upravo kroz njihove karakteristične navike, a u Francuskoj ih ne nedostaje.

Dobar dan, i oprostite!

Neke od reči koje ćete u Francuskoj čuti na svakom koraku su definitivno "bonjour" i "pardon", odnosno "dobar dan" i "izvinite/pardon", koje im služe poput poštapalica. Poređenja radi, Šveđani i Norvežani su "u svom filmu" pa dok je pozdravljanje na svakom ćošku u Francuskoj uobičajeno, na evropskom severu to nije imperativ.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli
Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli

Sir za desert

Možete li zamisliti ručak bez deserta? Francuzi i te kako mogu. Umesto kolača i torti neretko naruče sir i vino. Požele li ipak kakvu poslasticu, naručiće je ili je poslužiti nakon sira, ako im ostane mesta u stomaku.

Patike umesto točkova

Francuzi su strastveni hodači, a oni koji posete Francusku mogu da biraju neke od brojnih ruta na kojima će neumorno ganjati kilometre u šetnji – bilo da se radi o istraživanju sela, planina ili vinograda. Mnogi Francuzi umesto automobila ili bicikla biraju patike za odlazak do posla i nazrad, a razlozi su brojni – od zdravlja do mirnog sna.

Savršeni "baguette"

Odlazak po hleb Francuzima je svakodnevna navika, baš kao i nama, ali Francuzi odlaze i nekoliko ulica dalje po svoj "baguette". Tipični duguljasti hleb razlikuje se od pekare do pekare, kako po hrskavosti korice, tako i rupama u mekoj unutrašnjosti.

Francuski gard

Dok su Amerikanci često po prirodi nasmejani čak i kad im nije do smeha, Francuzi se neće pretvarati da su ludi od sreće samo zato što to od njih neko očekuje. Francuzi su generacijama trenirali kritičko mišljenje, bunili se i zauzimali za sebe pa preterano odobravanje ili pozitivan pogled na svet smatraju naivnim, kao i nedostatkom inteligencije.

Koliko poljubaca!

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko ćete se puta ljubiti zavisi od dela zemlje u kojem se nalazite. Tako, na primer, Parižani se često četiri puta poljube u obraz, u Monpeljeu se ljube tri puta, a na Korzici se neki stanovnici ljube čak pet puta. Čak ni Francuzi često ne znaju koliko puta treba da se poljube u obraze.

Ovo bismo prepisali…

Gotovo polovina Francuza potroši više od 45 minuta na ručak svakoga dana jer hranu doživljavaju kao važniju od samog "goriva" za preživljavanja dana. Pauzu za ručak Francuzi koriste da popričaju s kolegama na poslu, ili se druže s porodicom i prijateljima kad su slobodni. Ručak u Francuskoj je ritual, između ostalog zato što i dalje većinom ne grickaju između obroka nego se čuvaju za pravu stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu