Foto: Depositphoto/ ccat82
Foto: Depositphoto/ ccat82

Albanska prestonica u kojoj nećete znati kako da potrošite novac

Podeli

I pre korona-krize bez navale turista, ali s jako dobrim naznakama kako će uskoro tim putem krenuti, Albanija predstavlja mesto na kojem ćete dobiti najviše za vaš novac u celoj Evropi.

Albanija je zemlja u kojoj je turizam nešto noviji pojam nego u zapadnijim zemljama, a svi koji su je posetili razumeće na šta misli. Najveći i najrazvijeniji grad smešten u središtu države ponudiće vam, ako se malo potrudite u istraživanju, dosta zanimljivog i nesvakidašnjeg sadržaja.

U podnožju planine Dajti, koja je ujedno i nacionalni park, danas stoji grad šarenih i veselih boja koji se na taj način trudi da pomeri sivilo zadržano iz istorije

Grad prepun života nudi sve što možete poželeti, ali bez unificiranog sadržaja za turiste. Tiranu treba posetiti dok je "ostatak" sveta ne otkrije, jer je to još autentično mesto u kojem ćete u restoranu ručak platiti oko 500 dinara, ručak za dvoje u malo boljem restoranu oko dve hiljade dinara, pivo od pola litra oko 120 dinara ili koka-kolu 90 dinara.

Novo mesto ili stanovnike možete upoznati na razne načine. Jedan od tih je i osvrt na ono što im čini sam centar grada.

Ethembegova džamija jedna je od onih građevina koje se ističu. Gradnju je započeo 1789. beg Mola, a završio je 1812. njegov sin Hadži Ethem beg, praunuk Sulejman-paše, osnivača Tirane. Ona se nalazi na Skenderbegovom trgu – najlepšem od svih tiranskih trgova.

U središtu trga nalazi se njegova statua na konju. Taj je beg jedan od najvažnijih albanskih junaka – zovu ga raznim pohvalnim imenima, a najčešće "ocem nacije". Skenderbegovo pravo ime Gjergj Kastrioti svoje je junaštvo stekao hrabrom borbom protiv Osmanlija. Bio je i ostao inspiracija albanskom narodu te brojnim domaćim i stranim umetnicima.

Mauzolej diktatora u centru grada

Pročitajte još:

Šest atrakcija koje će vas namamiti da posetite ovaj albanski grad FOTO

Nedaleko od Skenderbegova trga nalazi se, ni više ni manje, mauzolej jednog od najslavnijih diktatora na tim prostorima – Envera Hodže i to u obliku piramide. Vrhovni vođa Albanije od kraja Drugog svetskog rata, pa sve do smrti 1985. stvorio je kult koji je uvelike podsećao na Staljinov, a državu je nadzirala Sigurimi, albanska verzija Štazija ili KGB-a.

Piramidu, s namerom da u njoj vladar počiva, dizajnirali su njegova ćerka i zet. Ipak, namena ove građevine menjala se kroz godine, a danas je kulturni centar. Ova je piramida kamen spoticanja kao i mnoge druge skulpture i slični objekti izgrađeni u čast bivših režima u svim bivšim komunističkim državama. Više o ovom razdoblju albanske istorije možete pronaći u Nacionalnom istorijskom muzeju koji se nalazi na Skenderbegovom trgu.

Od bunkera napravili umetnost

Nakon što upoznate istoriju Albanije, zasigurno ćete bolje razumeti njenu sadašnjost. A u sadašnjosti, osim veselih boja fasada, razveseliće vas i mnogobrojni kafići i bogat noćni život. Albanci se zaista trude i uspevaju u tome da mračne delove istorije promene u šarene boje. Tako je jedna od najpoznatijih atrakcija umetnost u bunkeru Bunk'Art. Dodatne zanimljivosti saznaćete na Free Walking turi, a svakako vam preporučujemo da posetite spomenute bunkere nastale za vreme Hladnog rata.

Albanija je mnogo više od onoga što očekujete: "Vi ste mi prvi Srbi"; onda su došli i ostali

Imajte na umu da je valuta u Albaniji albanski lek – jedan evro bi bio 122 do 124 leka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu