Foto: Depositphoto/		dennnisv
Foto: Depositphoto/ dennnisv

Čitaoci B92.net odabrali: Evo koje je omiljeno jelo na Balkanu

Podeli

Nije ni čudo što na Balkanu postoji toliko gurmana i što se "otimaju" o mnoga jela. Sarma, ćevapi, pa i razne pite sigurno su među njima. Nedavno smo vas pitali da u nekoliko naših anketa izaberete najbolje jelo iz određene države na Balkanu, a potom i koje je najbolje među svim tim jelima.

Jelo, koje su mnogi u komentarima navodili kao "kraljicu svih jela", sarmu, nismo stavili upravo zato što je većina balkanskih naroda smatra svojom.

Na osnovu anketa sprovedenih na našem portalu, čitaoci su odabrali svoje favorite. U ovoj borbi, ubedljivu pobedu odneo je čuveni srpski specijalitet sa roštilja - Leskovački voz. Za ovu opciju je glasalo 40 odsto vas. Dvadeset odsto čitalaca B92.net smatra da je najbolje jelo sarajevski ćevap, a 11 odsto gravče na tavče.

Roštilj svoj vrhunac u ukusu dostiže u periodu između dva Svetska rata, kada je Leskovac bio značajan industrijski centar Istočne Evrope.

Leskovčani su postigli vrhunsko majstorstvo u izboru mesa za roštilj, njegovom pripremanju i pečenju. Kažu da je za roštilj najvažnije dobro pripremiti meso.

Ova kompozicija pravi se isključivo od junećeg mesa i sastoji se od pljeskavice, ćevapa, kobasica, punjenih uštipaka i mućkalica. Uz to se uglavnom služe lepinje i razne vrste salata

Čuveni voz iz Leskovca zaustavlja se tek onda kad konobaru kažete da više ne možete da jedete. Pa ukrcajte se u neki od vagona i prijatan vam put!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu