Ilustracija/Foto: depositphoto/simonesimone
Ilustracija/Foto: depositphoto/simonesimone

Apartman u Dubrovniku po ceni prošlogodišnjeg parkiranja? Pojedini daju popuste u inat kovidu

Podeli

Znatno smanjeni dolazak turista zbog epidemija koronavirusa doneće brojne finansijske probleme, a kako bi se barem delomično izvukli iz krize, očekuje se da će cene mnogih smeštaja u Hrvatskoj biti znatno manje. Poslednjih godina cene su znatno porasle, što nije predstavljalo problem stranim turistima, ali jeste domaćim i regionalnim.

U Turističkoj organizaciji Opatije kažu da je trenutno tamo nešto manje gostiju nego pre tridesetak dana, ali da su subota i nedelja ipak donele dašak turističkog vetra, a onda i zrno optimizma.

"Da, malo je živnulo. Imamo deset otvorenih hotela, a za vikend nam je stiglo 140 gostiju, 25 iz inostranstva i ukupno ih je 160", kažu u Turističkoj zajednici Opatije i podsećaju da u tom gradu svi hoteli i većina ugostitelja u inat bolesti kovid 19 do kraja meseca daju popuste, neki i tačno 19 odsto.

Zbog toga će im ove godine odlazak na letovanje biti pristupačniji i moći će lakše da ga priušte.

Počeli su da se pojavljuju oglasi prema kojima će noćenje na Hvaru koštati kao prošle godine pica na tom ostrvu, vila u Istri biti oko 50 evra, a apartman u Dubrovniku kao cena dvosatnog parkiranja, pišu Vijesti.hr.

"Lično sam jako protiv dampovanja cena, ako se dampuju cene ove godine, biće ih jako teško vratiti na staru slavu, i mislim da je jednostavno uvredljivo da 20 evra košta nešto u Dubrovniku", kaže Branka Dabrović, vlasnica apartmana u Dubrovniku.

Prazni su i apartmani u Zagrebu, iako im je cena dvaput manja nego inače.

"Apartman inače košta u maju negde 140 evra noć, to bi sad eventualno mogli za nekih 70 evra da prodamo. Da li ima zainteresovanih? Ako bi uopšte bilo zainteresovanih, a to je samo nekakvo zadržavanje nekog cash flowa za plaćanje troškova", poručuje suvlasnik firme za pružanje usluga smeštaja Igor Kordić.

Ilustracija/Foto:Violin /Depositphotos
Ilustracija/Foto:Violin /Depositphotos

Luksuzni hotel u Zagrebu zbog hrvatskog predsedavanja Evropskoj uniji trebalo je da radi punom parom, ali niko nije mogao da zamisliti ovaj scenario.

"Razlika je 96/97 posto u popunjenosti, trenutno imamo samo dve-tri sobe popunjene, a lani smo u maju imali oko 97 posto popunjenosti, tako da je razlika ogromna, neuporediva", iskreno govori generalni direktor hotela u Zagrebu Ivica Krizmanić.

Ovu sezonu, uvereni su Igor i Ivica - treba zaboraviti i planirati već sledeću - ali oprezno.

Ilustracija/Foto:tommyandone/depositphotos
Ilustracija/Foto:tommyandone/depositphotos

"Mi imamo cenu ispod koje jednostavno ne možemo da idemo, jer ako idemo ispod onda to stvara trošak", kaže Igor.

"Malo po malo preživeti do proleća sledeće godine, pa onda se nadati da će sledeća godina biti korona free", dodaje Ivica.

Luksuzni predsednički apartmani neko će vreme ostati po strani, ali za to vreme možda će na more i radnička klasa, zaključuje se u tekstu Večernjeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu