Foto: depositphotos/ santirf
Foto: depositphotos/ santirf

Prirodne lepote Evrope: Sedam mesta koje morate da posetite FOTO

Podeli

Stari kontinent je dom mnogih fascinantnih građevina koje je stvorila ljudska ruka, ali i mnogih čuda koje je stvorila priroda.

Kada se spomenu evropska putovanja većina nas prvo pomisli na Ajfelov toranj ili Koloseum. Međutim, ne bi bilo loše da na svoj spisak stavite i neko od ovih prirodnih čuda.

Litica Mohera, Irska

Na "rubu" Irske iz mora se izdižu litice više od 200 metara! Protežu se na gotovo 10 kilometara, a pogled je, naravno, fascinantan. Najbolje vreme za posetu ipak je vreme između aprila i avgusta, kad je nebo uglavnom čisto, bez magle i sivih oblaka. Litice su i dom hiljada tupika (morska ptica iz porodice njorki).

Embed from Getty Images

Klisura Verdon, Francuska

Nazivaju je još i Velikim kanjonom Francuske, klisura Verdon dužine 25 kilometara prolazi između gotovo 700 metara visokih krečnjačkih zidina i dolazi gotovo do Alpa. Ovaj prirodni fenomen u srednjoj Provansi popularan je među planinarima, kajakašima i alpinistima. Naravno, isplati se iznajmiti kajak ili brod pa još bolje istražiti tu lepotu, zbog toga zapamtite svakako i ovu klisuru kad vas put nanese u Provansu.

Embed from Getty Images

Dolomiti, Italija

Ovaj planinski lanac smešten je na severu zemlje, a ako ste u potrazi za zimskim radostima, ovde ćete pronaći užitak na brojnim skijalištima. Naravno, opcija je uvek i vožnja autom živopisnim predelima, a ako uživate u planinarenju, najbolje je da posetite Dolomite nakon sezone skijanja, kad brojna brda ozelene.

Embed from Getty Images

Pećina Melisani, Grčka

Ostrvo Kefalonija smatra se najlepšim u Grčkoj, a pećina Melisani koja se nalazi na njemu poznata je po gotovo providnoj boji vode, pa možete lako da vidite dno. Prema legendi, pećina je služila kao dom nimfi, pa je poznata i pod nazivom Pećina nimfi. Ulaz u pećinu košta 7 evra, ali s obzirom na to da ulazite brodom, ovo je izlet koji se isplati.

Embed from Getty Images

Ajsrizenvelt, Austrija

Najveća ledena pećina na svetu nalazi se u Austriji. Ulaznica za nju je 24 evra, a uključena je vožnja žičarom, kao i stručni obilazak. Budući da je to jedini način za ulazak u pećinu jer samostalno ne možete da uđete, budite spremni da platite jer se isplati. Razni ledeni oblici, skulpture i figure ostavljaju bez teksta.

Embed from Getty Images

Ostrvo Ski, Škotska

Po veličini drugo škotsko ostrvo, obiluje dolinama, planinskim lancima i neverovatnom obalom. Zbog maglovitog i tmurnog vremena poznato je i pod nazivom "oblačno ostrvo", pa je najbolje vreme za posetu između maja i septembra. Pešačke staze su gotovo svuda, a najpoznatije su Braders Point i Fejri Glen, a usput ćete naići još na brojne kampove i ribarska sela koja bi trebalo da obiđete.

Embed from Getty Images

Plitvička jezera, Hrvatska

Slavna jezera na listi UNESCO-a nalaze se od 1979. godine. Ukupno ih je 16 i povezana su nizom vodopada. Poznata su po boji koja se menja tokom godine, a zbog ogromnih gužvi možda je bolje da izbegavate da ih posetite leti.

Embed from Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu