Foto: depositphotos/ KevinWellsPhotography
Foto: depositphotos/ KevinWellsPhotography

Šume koje stvaraju udovice: Svi žele da ih vide, niko ne sme da im priđe

Podeli

Postoje neki prozori u prirodi zbog kojih ljudi odluče da otputuju i na drugi kraj sveta. Ova neobična šuma je jedna od tih prirodnih lepota, ali ono što mnogi turisti ne znaju jeste koliko ovo mesto može da bude opasno.

Šuma eukaliptusa u duginim bojama je nešto što se zapamti za ceo život. Šarena debla i grane mogu da se vide u tropskim šumama Indonezije, Nove Gvineje i Filipina. Dugini eukaliptusi mogu da dostignu čak 75 metara, a osim po intenzivnoj boji, karakteristični su i zbog osvežavajućeg mirisa koji podseća na miris bora, nane i meda.

Intenzivne nijanse zelene, crvene, narandžaste i ljubičaste stvaraju remek-dela prirode. Boje eukaliptusa i različite šare su poput otiska prsta, ne postoje dva jednaka. Iako su lep ukras, eukaliptus nije biljka koja se preporučuje u blizini kuća, zbog korenja koje se plitko širi tlom i lako može da našteti cevima, oko kojih se ponekad i obmota.

Lišće im je otrovno, a drveće lako gori zbog eteričnih ulja koja otpuštaju. Jedna od zanimljivih karakteristika eukaliptusa jeste i ta što odbacuje stare grane i koru, pa je opasno zadržavati se pod njegovom krošnjom. Zbog brojnih smrtnih slučajeva šumskih radnika u Australiji postoji izreka da šume eukaliptusa "stvaraju udovice", piše Pun kufer.

strana 1 od 17829 idi na stranu