Foto: depositphotos/ iascic
Foto: depositphotos/ iascic

Ponor dubok 115 metara: "Najlepše oko Dalmacije" gleda ka pravoslavnoj crkvi

Podeli

Reka Cetina nalazi se u juznom delu Hrvatske i protiče kroz Splitsko-Dalmatinsku županiju do Jadranskog mora. Ipak ono što ovu reku čini toliko divnom, zapravo je njen predivan izvor.

Cetina izvire u blizini istoimenog sela ispod Dinare kod naselja Vrlika, gde se nalazi izvor koji je od 1972. godine proglašen hidrološkim spomenikom kulture. Dubina izvora Veliko vrilo procenjuje se na 115 metara, a upravo zbog toga se smatra "najlepšim okom Dalmacije".

Kada se vrelo snimi sa visine, najdublja tačka deluje poput zenice oka, a to je zapravo nepregledan ponor u kraškim stenama okružen modrozelenom vodom, pa zaista veličanstveno izgleda i opravdava očaranje koje izaziva.

U blizini izvora Cetine, nalazi se Nova Crkva Vaznesenja Gospodnjeg (oko stare crkve se vode polemike da li to srpska ili hrvatska srednjovekovna crkva što je učinilo da je u toku rata devedesetih godina ne sruši ni jedna, ni druga strana).

Ova pravoslavna crkva je sagrađena 1939. godine, a prizor njenog odraza u tirkiznom izvoru Glavaš je jedna od najlepših prikaza reke Cetine, koja je u srednjem veku služila kao prirodna granica između Srba i Hrvata prema navodima vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu