Foto: depositphotos/ anshar
Foto: depositphotos/ anshar

"Ukleti" dvorci širom Evrope u kojima možete da provedete noć, ako smete

Podeli

U Evropi postoji nekoliko mesta u kojima oni hrabri mogu da "love" paranormalne pojave.

Dvorci su nekada prestavljali najvažnije građevine u zajednicama. Najvažnija dešavanja su se odvijala upravu tu. Osvajanja, proslave, izdajstva, izgnanstva i mnogi drugi događaji i životi koju su se vekovima zbivali učinili su neka mesta primamljivim.

Ali kada obilazite neko mesto turistički, nikada ne pitate da li se tu dogodilo neko ubistvo, a i da jeste nije vas briga, ali šta ako bi trebalo da provedete noć u sobu gde se nekada odvijao egzorcizam i za koju mnogi tvrde da su u njoj videli duhove?

Zamak Leopoldo, Toskana, Italija

Ovo je veliki i elegantni dvorac izgrađen u 16. veku. Lepim danima pogled preko mora doseže do ostrva Elba. Nalazi se u blizini srednjovekovnog gradića San Điminjano, u koji gosti rado obiđu Muzej mučenja, a potom dođu da prespavaju u Zamku Leopoldo gde noćenje košta oko 1.700 evra.

Dvorac Martinus, San Kapre de Lerm, Francuska

Nalazi se u oblasti Akvitanija, nedaleko od Bordoa gde je uoči ovog praznika moguće ići na neku od "Zombi tura". Iako je dvorac velik, ovde može prespavati do 18. osoba koje žele da ih prolazi jeza od priča o istoriji zamka.

U trpezariji se nalazi dugačak masivni drveni sto i veliki kamin, pa je veoma lako zamisliti goste hotela kao srednjovekovne prolaznike koji su tu pronašli prenoćište. Pored starinskog dela hotela, postoji i moderno uređen deo sa bazenom. Cena noćenja može se naći već od 340 evra.

Mazure, Lijež, Belgija

Srednjovekovna rezidencija je samo deo zamka koji se nalazi na obali reke Vesdre. U ovom "ukletom" zamku može da prespava svega četiri osobe, a njihove odaje nalaze se u levom krilu zamka.

Iako nije moguće uživati u celom dvorcu, dostupne prostorije su sasvim dovoljne da se doživi srednji vek zbog spiralnih stepenica, dizajna prostorija i mosta. Najjeftinije noćenje košta od 90 evra. Nedaleko od ovog zamka nalazi se Dvorac de Žue u kojem se slavlje za Noć veštica gde posetioci mogu da učestvuju u karnevalu, degusaciji hrane, pića i raznolikom sadržaju.

Zamak Sarfels, Zerig, Nemačka

Dvorac se nalazi u blizini granice sa Luksemburgom, Francuskom i Belgijom, a noćenje u ovom zamku mogu dobiti svega dve osobe po ceni od 180 evra.

U ovom dvorcu će vas zaposednuti želja da što duže ostanete u zamku i uživate u pogledu na uređene vinograde i reku Saar, a ukoliko želite da vidite kako je izgledalo izlečenje osobe koju je zaposeo đavo, u mestu Trir moguće je videti performans egzorcizma.

Zamak kraj vode, Varenpoint, Irska

Zamak jugoistočne Irske potiče iz 1680. godine, ali je renoviran i ovde se danas nalaze luksuzni apartmani za šest osoba koje mogu da se dive zelenim brdima dok spavaju poput članova aristokratije u udobnim krevetima za cenu od 170 evra.

Za one koji traže više uzbuđenja za noć veštica, mogu da posete obilazak železnice i voza koji vodi do "ukletog groblja" i Merlinove pećine. Za one koji ovde dolaze sa decom, postoji organizovan program primeren tom uzrastu.

Zamak Svetog Filipa, San Pier d’Albinji, Francuska

Istorija ovog zamka traje još od 1032. godine, a napravili su ga benediktinski monasi kao manastir. Današnji vlasnici su ga u potpunosti renovirali, nisu narušili arhitekturu, a opet su zamak približili 21. veku, a cena noćenja od 1.900 evra.

Iako prilagođen ovom vremenu, zbog skoro milenijuma trajanja moguće je da će vam se ovde koža stalno ježiti. Ukoliko nekome to nije dovoljno, može da poseti i Zamak Miolans, zamak "sličnog godišta", s tim, da je u ovom zamku bio zatvor od 1564. do 1792. godine, pa ako osvetoljubivi duhovi postoje, ovde će ih naći.

Dvorac Bran, Brašov, Rumunija

Ove godine, u Drakulinom dvorcu će biti organizovana žurka kojoj će biti obeležena Noć veštica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu