Foto:depositphotos/ DGLimages
Foto:depositphotos/ DGLimages

Mnogi žele da žive na moru: Šta nam donosi takav život?

Podeli

Želja za životom na moru podsvesno je tu sa dobrim razlogom...

Univerzitet Egziter sproveo je istraživanje na uzorku od 25.963 osobe i ustanovio blagodeti života u blizini plaža. Osobe koje žive na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od obale imaju za 22 odsto manje šanse da imaju problema sa mentalnim zdravljem, za razliku od onih koji žive na udaljenosti od 50 kilometara i više.

Istraživanje je sprovedeno među ljudima različitih ekonomskih staleža, i dokazano je da preseljenje na more mentalno posebno povoljno utiče na one sa malim primanjima.

Foto:depositphotos/ igor.kardasov.gmail.com
Foto:depositphotos/ igor.kardasov.gmail.com

Iako gotovo svima prija šum talasa, pesak pod stopalima i “beskrajno“ plavetnilo, još nije utvrđeno šta tačno utiče na poboljšanje mentalnog zdravlja u blizini mora.

Život na moru doprinosi najviše očuvanju zdravlja. Biti pored bilo kakve vode utiče povoljno na ljude. A dokazano je i da svega 20 minuta u prirodi dnevno može znatno da poboljša raspoloženje kod ljudi.

“Ovakva istraživanja o značaju mora su ključna za ubeđivanje vlade da vodi računa i da ulaže u obale“, rekao je dr Metju Vajt, a prenosi britanski “Metro“.

Ipak, odlazak na obalu nije magično rešenje koje će učiniti da svi problemi nestanu. Problemi sa mentalnim zdravljem su veoma složeni, i na njima treba raditi, pre svega, sa stručnim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu