Foto: Depositphotos/lucidwaters
Foto: Depositphotos/lucidwaters

"Ovako više ne može": Počinje sa naplatom vožnje kroz najkrivudaviju ulicu sveta

Podeli

Hiljade turista uskoro bi mogle biti primorane da rezervišu i plaćaju vožnju kroz svetski poznatu, krivudavu ulicu.

Reč je o ulici Lombard u San Francisku. Poslanici Parlamenta Kalifornije su odobrili zakon kojim se San Francisku daje ovlašćenje za uvođenje sistema naplate i rezervacija za prolazak kroz "Lombard strit".

Predlog tog zakona tek treba da potpiše guverner Gevin Njusom. Uprava za saobraćaj Okruga San Francisko preporučila je da tarifa za prolazak automobilom kroz najkrivudaviju ulicu sveta bude pet dolara (4,5 evra) radnim danom, a 10 dolara (devet evra) vikendom i praznikom.

Bogati stanovnici tog brda gde su kuće među najskupljima u tom gradu, kažu da se njihova živopisna ulica Lombard, bogato ukrašena cvećem koje oni neguju, pretvorila u "nepodnošljiv pretrpani zabavni park".

Oni godinama pozivaju vlasti da reše probleme zbog danonoćne saobraćajne gužve radoznalaca, gomilanja smeća koje se baca iz automobila i upadanja turista u njihova privatna dvorišta.

Zvaničnici grada zaduženi za turizam procenjuju da bar 6.000 ljudi dnevno tokom leta prođe kroz tu tesnu, strmu, krivudavu, jednosmernu ulicu, dugačku jedva 180 metara, a red automobila koji čekaju da njome prođu se na brdu proteže unedogled.

strana 1 od 17757 idi na stranu