Dvorac Nojšvanštajn/Foto: pandionhiatus3
Dvorac Nojšvanštajn/Foto: pandionhiatus3

Videli ste ih u Diznijevim crtaćima, a ova mesta zapravo zaista postoje

Podeli

Uz Diznijeve crtane filmove odrasle su mnoge generacije i sva ona izmišljena kraljevstva inspirisana su mestima koja zapravo postoje.

Diznijevi animatori su na osnovu ovih lokacija kreirali najlepša kraljevstva iz kultnih crtaća poput "Male sirene", "Uspavane lepotice" i "Kralja lavova".

"Uspavana lepotica"

Nije čudno što je dvorac Nojšvanštajn u Bavarskoj (što u prevodu znači novi labudov kamen) poslužio kao inspiracija za veliko začarano kraljevstvo u "Uspavanoj lepotici". Njegove visoke bele kule i deluju kao da su iz bajke.

Zamak je sagrađen u 19. veku za kralja Ludviga II, ali građevina nije mnogo korišćena. Kako prenosi "Miror", kralj je u njemu proveo samo 11 noći.

Kenija/Foto:GUDKOVANDREY/Depositphotos
Kenija/Foto:GUDKOVANDREY/Depositphotos

"Kralj lavova"

Inspiraciju za ovaj film, koji je nedavno opet dobio na popularnosti pošto je po drugi put ekranizovan, animatori su našli obilazeći Afriku. Produkcijski tim je obišao više lokacija na afričkom kontinentu, ali je veći deo filma baziran na osnovu pejzaža u Keniji.

Pošto je Diznijev tim proveo neko vreme u Keniji naučili su nekolicinu fraza, a je jedna postala slavna - "Hakuna Matata".

"Do neba"

Pošto ugledate prelepi Anđeoski vodopad u Venecueli biće vam jasno zašto su Karl i Eli hteli da provedu svoje poslednje dane na ovoj lokaciji.

Ovo je najveći vodopad na svetu, a izgleda baš kao da je iz filma. Visok je čak 979 metara.

View this post on Instagram

A wonder of the world, for realz.

A post shared by vanessa chang (@vschang) on

"Carevo novo odelo"

Popularna rezidencija koja nagleda ceo grad u crtanom filmu u kojem se radnja odvija u periodu vladavine Inka, inspirisana je ostatkom velike urušene imperije Maču Piču.

"Zlatokosa"

Kraljevstvo poznato kao Korona u crtanom filmu "Zlatokosa" nastalo je po uzoru na stenovito ostrvo u kanalu Lamanš Mon Sen Mišel u Francuskoj. I ovo kraljevstvo je okruženo vodom, a kako prenosi Miror, ovo je jedan od najlepših zamkova u Evropi. Poslužio je kao inspiracija i za mnoge druge Diznijeve filmove.

Aladin

Grad Agraba u crtanom filmu "Aladin" je isto kao i "Kralj lavova" imao više lokacija koje su poslužile kao inspiracija, ali glavna palata sultana rađena je po modelu Tadž Mahala.

"Lepotica i zver"

Mnogi su se pitali u kom gradu je smeštena radnja crtanog filma "Lepotica i zver", a "Miror" otkriva da se zapravo radi o Alzasu. On je zbog svoje neobične arhitekture, koja odudara od ostalih francuskih okruga, poslužio kao inspiracija za ovaj crtani film.

View this post on Instagram

She’s still beautiful

A post shared by StoneColdTroll (@stonecoldtroll) on

"Zvonar Bogorodične crkve"

Za animaciju ovog crtanog filma kao inspiracija poslužila je čuvena katedrala Notr Dam. Ova katedrala jedna je od najvećih znamenitosti u Parizu, ali zbog požara koji je izbio početkom godine zatvorila je vrata za turiste.

"Hrabra Merida"

Ovaj crtani film je naveo mnoge da spakuju kofere i posete Škotsku zbog prelepih pejzaža koji u njemu mogu da se vide. Ako se pitate gde se tačno nalazi zamak u kojem živi Merida, u pitanju je zamak Eilean Donan. On je sagrađen u 13. veku i popularna je turistička destinacija.

"Mala sirena"

Zamak princa Erika u kojem princeza Arijel provodi svojih prvih nekoliko dana kao čovek je zapravo poznati zamak Šijon u Švajcarskoj. I ovaj zamak ima podjednako čaroban pogled na azurnu vodu. Zamak Šijon se nalazi kod Ženevskog jezera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu