Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bajkovito grčko ostrvo: Ovde ne znaju za masovni turizam FOTO

Podeli

Grčko ostrvo Folegandros često porede sa Santorinijem. Ovo ne čudi, budući da se to grčko ostrvo nalazi u istoj grupa ostrva kao i Santorini, a deli i neke zajedničke arhitektonske osobine – poput pitoresknih kuća napravljenih od belog kamena.

Štaviše, Folegandros je manja i mirnija alternativa izvikanom Santoriniju, koji posećuje oko dva miliona ljudi svake godine. Ako ne želite da se probijate kroz reku turista i borite za slobodno mesto na plaži, posetite radije ovo grčko ostrvo koje se prostire na 32 kvadratna kilometara u grupi Kiklada.

Na Folegandrosu živi tek 600-tinjak stanovnika – najviše u lučkom mestu Karavostasis, u glavnom gradu Chora i mestašcu Ano Meria. Poređenja radi, na Santoriniju obitava nešto više od 15.000 stanovnika.

Chora je definitivno jedno od najfotogeničnijih mesta na ostrvu, piše Punkufer. Prepuna je tradicionalnih belih kuća s plavim prozorima, popločanim pitoresknim ulicama i posudama ispunjenim šarenim cvećem.

Izgrađena je tokom srednjeg veka na visokoj litici sa koje se pruža neverovatan pogled na Egejsko more. Poseban je doživljaj iz Chore promatrati zalazak sunca koji oboji sve kuće u zapanjujuće zlatne nijanse.

Tu su i tradicionalni grčki specijaliteti u malim restorančićima oko trga Pounta, i crkva Panagia koja se izdiže iznad grada.

Ko voli miran odmor začinjen kupanjem i izležavanjem na plaži, Folegandros je dobar izbor. Ponosi se malim skrovitim uvalama, netaknutim plažama i blistavim plavetnilom Egejskog mora.

Katergos je najpopularnija plaža na ostrvu. Reč je peščanoj i šljunkovitoj plaži na jugoistočnom delu Folega, koja je zaklonjena od znatiželjnih pogleda. Domaće stanovništvo se kupa i na Agiosu Nikolaosu i na peščanoj plaži Agali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu