Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovako izgleda najprljavija plaža u Grčkoj VIDEO

Podeli

Krit je poznat po svojim prelepim plažama, sa čistim plavim morem i mekim peskom. Neki delovi obale se, međutim, suočavaju sa ozbiljnim problemom zagađenja, uzrokovanog onima koji koriste priobalna područja, ali i njihovim transportom do plaža sa mora, piše Grčka info.

Tako je i u slučaju plaže Analukas koja se nalazi na Kritu u prefekturi Lasiti. Ova plaža je tipičan primer u kom se vidi koliko smeća i plastike pluta u vodama Egejskog mora. Otpad se prenosi vetrom i jakim morskim strujama i završava na ovoj plaži.

Svakodnevno taloženje smeća ne dozvoljava korišćenje plaže i više podseća na đubrište nego na plažu.

Više puta su razne ekološke organizacije pokušale da očiste plažu, ali bezuspešno. Poslednji pokušaj čišćenja bio je krajem 2017. godine, ali do avgusta 2018. plaža je ponovo izgledala kao deponija, prljavija nego ikad.

U oblasti gde se nalazi plaža Analukas, nedaleko od Sitije, nalazi se napušteno naselje SOE, koje je nekada bilo turistički kompleks. Iako postoje mogućnosti za oporavak naselja i njegov povratak kao turističke destinacije, kako je i planirano, ekološki problem koji postoji na plaži to onemogućava.

Pogledajte snimak najprljavije plaže u Grčkoj na Kritu, koji je dronom snimio Jutjub kanal haaniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu