Foto: Shutterstock/Giovanni Rinaldi
Foto: Shutterstock/Giovanni Rinaldi

Dom prvih plaža bez duvanskog dima: Grčko ostrvo u obliku leptira FOTO

Podeli

Astipalea je živopisno grčko ostrvo u obliku leptira, koje leži tačno tamo gde se grupa ostrva Dodekanez susreću sa Kikladskim ostrvima, u jugoistočnom Egejskom moru, a koje je idealno za sve koji žele da skrenu sa utabanih staza i opšte poznatih mesta u Grčkoj.

Niste još isplanirali letovanje? Još uvek birate destinaciju na kojoj ćete provesti godišnji odmor? Ukoliko želite da zaobiđete poznata grčka letovališta, možda je Astipalea pravi izbor za vas.

Oni koji su ga posetili kažu da je Astipalea ostrvo koje će vam ukrasti srce, piše Greekreporter.

Bogato tlo, nabijeno emocijama, bogatim ukusima služenim sa ljubavlju i daleko od mas turizma. Jednom kad ga posetite uvek ćete želeti da se vratite.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko zanimljivosti o ovom ostrvu, po čemu je ono poznato i šta treba obići:

1. Astipalea ima jedan od najimpresivnijih gradova na grčkim ostrvima. Hora, glavni grad, liči na kikladske gradove i nalazi se na vrhu strmog brda. Izgubite se u šarenim uličicama, sa belim kućama i živopisnim bugenvilejama.

2. Na ostrvu istražite venecijanski zamak, koji se nalazi na vrhu ostrva. Zaista je impozantan i sadrži dve prelepe crkve, Evangelistria i Agios Georgios.

3. Da li ste znali da se u Astipalei nalazi jedino postojeće dečje groblje na svetu? Otkriveno je 1995. godine i naći ćete ga u Kilindri, donjoj zoni Hore. Postoje mnoge teorije o stvaranju ovog mesta i skoro 3.000 zakopanih beba, od kojih mnoge podržavaju žrtvovanje bogovima.

4. Posetite vetrenjače, karakteristično mesto okupljanja na ostrvu. Nekada ih je bilo 12, a sada ih je sačuvano osam. Na prostorima oko nekoliko njih se održavaju različiti kulturni događaji, dok jedna funkcioniše kao pozajmna biblioteka.

5. Ne propustite priliku da posetite Maltezanu (ili Analipsi). To je jedno od primorskih sela na ostrvu i drugo po veličini na ovom ostrvu.

6. Vati je najmanje i najudaljenije selo, koje se sastoji od Eko Vati i Mesa Vati. Ovde možete uživati u vrhunskom spokoju i gurmanlucima.

7. Sa Kastelane, stare italijanske baze, uživaćete u veličanstvenom pogledu na beskrajno plavetnilo.

8. Za plivanje na maloj i mirnoj plaži, posetite Agrilidi. Malo parče raja.

9. Livadia je najplodnije selo na ostrvu, ovaj deo Astipalee je bogato cvećem i vinografima

10. Plaže koje treba da posetite kad se već nađete na ovom ostrvu su Kaminakia, Vatses, Agios Ioannis Richtitis

11. Baš ovde, u srcu Egejskog mora nalaze se prve "smoke free" plaže na svetu. Stanovnici ostrva žele posetiocima da ponude novu definiciju kvalitetnog, ekoturizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu