Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Srbi o prelasku grčke granice: "Traže nam samo pasoš"

Podeli

Od kada je grčka granica ponovo otvorena za srpske turiste, sve više naših državljana se odlučuje za odmor u toj zemlji. O tome svedoče i gužve na graničnim prelazima, a putnici su otkrili i kako u poslednje vreme izgleda ulazak u drevnu zemlju Helena.

Omiljeni granični prelaz Srba na putu ka moru Evzoni i dalje ima radno vreme, radi svakog dana od sedam ujutru do 11 uveče po grčkom vremenu, odnosno po našem od šest do deset časova ujutru.

Drugi granični prelaz, koji vodi preko Bugarske, Promahonas, radi 24 sata i na njemu su pravila malo rigoroznija. Na tom prelazu se sprovodi i nasumično testiranje putnika, što je ponekad dovodilo do smanjenog protoka saobraćaja.

Grčka promenila pravila za ulazak u zemlju

Prema svedočenjima putnika iz Srbije, a koje je podelila agencija Nikana na svom profilu na Fejsbuku, saobraćaj se ubrzao na oba granična prelaza i, kako ovde pišu naši turisti, dešava se da grčki graničari od putnika sem pasoša ne traže druga dokumenta.

Kako je navedeno u samoj objavi, "pasoše gledaju kao i ranije, a za ostala dokumenta samo pitaju, a neke nisu ni pitali".

Kodove retko skeniraju (što ne znači da ne treba da ih obavezno imate, kao i sve što je propisano)", stoji u objavi Nikane, uz dodatak da ovo nikako ne znači da turisti kreću put Grčke bez obavezne propratne dokumentacije u vidu popunjenog PLF-a, digitalnog zelenog sertifikata, u kojem stoji potvrda o vakcinaciji, o preležanoj koroni, negativan PCR ili negativni antigenski brzi test, koji su mnogi u Srbiji dočekali sa olakšanjem, jer je znatno jeftiniji.

Foto: Depositphotos/ samot
Foto: Depositphotos/ samot

Pročitajte još:

Najlepše plaže Grčke - koja je vaš favorit? ANKETA

Najduža peščana plaža u Evropi je u Grčkoj VIDEO

Navodi se i to da su testiranja na granici vrlo sporadična, te i da se "praktično u poslednjih desetak dana niko nije javio da je testiran i da se bez problema prolazi s antigenskim testovima".

Ono na šta je posebno skrenuta pažnja putnicima jeste činjenica da na putu kroz Severnu Makedoniju ima dosta radara, pa se savetuje poštovanje ograničenja propisane brzine na ovom putnom pravcu.

Reporter TV Prve uživo iz Pefkohorija: "Užasne gužve na granici" VIDEO

Podsetimo, ranije ovog meseca, 19. juna, ozvaničena je uredba grčkih vlasti po kojoj turisti iz Srbije mogu da uđu u Grčku i sa negativnim antigenskim testom, a kako je objavljeno u Službenom glasniku ove zemlje, ova odluka je važeća do 28. juna u šest časova, kada će njeno važenje, shodno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, verovatno biti produženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 272 idi na stranu