Foto: Depositphotos /  samot
Foto: Depositphotos / samot

Detaljan vodič: Kako ćemo ove godine u Grčku?

Podeli

Sezona će, ako epidemiološki uslovi dozvole, početi 14. maja, dok će granice za naše turiste najverovatnije biti otvorene već od sredine aprila. A kako će izgledati letovanje u doba korone ove godine?

Pročitajte još:

U Grčku uz PCR ili potvrdu: "Vakcinacija jedan od ključnih razloga poverenja"

Ministarka Matić za B92.net: "Bez obzira na sve neće moći da se putuje ako..."

Nova Grčka? Bez PCR testa i potvrde o vakcinaciji

Grčki ministar za TV Prva: Sve o ulasku u zemlju, vakcinama, cenama smeštaja VIDEO

Ako je sudeći prema dogovorima, "probijanja solunskog fronta" na prošlogodišnji način neće biti.

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Šta to tačno znači?

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Teoharis je dodao i da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, grčki ministar je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Lepe vesti obradovale su sve ljubitelje Grčke, turističke poslenike dveju zemalja, ali i one koji čekaju da iskoriste vaučere od prošle godine. Grčka se konačno otvara, poznati su uslovi ulaska za naše državljane, te se čini da možemo da imamo sezonu upola dobru kao 2019. godine.

Foto: Depositphotos/ samot
Foto: Depositphotos/ samot

Aleksandar Seničić direktor Jute je za naš portal potvrdio da se u narednih 15 dana očekuje potpisivanje sporazuma i da će se tada konkretno znati još neki detalji.

"Zanimljivo je da ćemo već od 15. 20. aprila moći da putujemo, ali u tom periodu isključivo uz PCR test, a od 14. maja normalano uz ove uslove koje smo danas dogovorili: Takođe i da putujemo preko Evzonija, odnosno onako kako najviše volimo i kako smo navikli da idemo u Grčku", ističe Seničić.

Ministarka Tatjana Matić se osvrnula na epidemiološku situaciju, dodavši da će putovanja biti nešto drugačija nego prethodnih godina:

"Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih", rekla je Matić.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

"To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku", istakla je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu