Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Netaknuto parče "kovid-fri" raja nada se većem broju turista

Podeli

Posle uspešno sprovedene vakcinacije, malo poznato grčko ostrvo Kastelorizo ili Megisti postalo je prvo mesto u Evropi koje je oslobođeno koronavirusa.

Ušuškano u udaljenom delu Egejskog mora, nekoliko kilometara od turske obale, Kastelorizo je uspešno je sproveo imunizaciju svih 520 stanovnika, koji su primili i prvu i drugu dozovu Fajzerove vakcine.

Od prošlog marta na Kastelorizu zabeležen je samo jedan slučaj koronavirusa. Grčka vlada pokušava vakcinacijom da zaštiti mala ostrva koja nemaju velike bolnice. Strategija Grčke je, prema tome, da pre leta sve male i udaljene oblasti budu bez zaraženih koronavirusom.

Oni će ovu strategiju promovisati i na međunarodnom nivou, sa nadom da će to dati novi zamah turizmu.

Za kameniti Kastelorizo važi i to da je netaknuto parče raja. Nema poznate plaže, ali ima pregršt drugih atrakcija poptu drevnog zamka i Katedrale poput Plave pećine, morske pećine kojoj možete prići samo ukoliko ležite na čamcu.

Kastelorizo je najudaljenija kopnena tačka Ostrva Dodekaneza gde se inače i odvija radnja filma "Mediteraneo", reditelja Gabrijela Salavtorea, a koji govori o maloj grupi italijanskih vojnika poslatih na izolovano grčko ostrvo tokom Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu