Foto: Depositphotos /  wirojsid
Foto: Depositphotos / wirojsid

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Podeli

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, najavio je da će do kraja pandemije biti dve kategorije turista, oni koji nisu vakcinisani i oni koji jesu.

Za one koji su vakcinisani uslov ulaska neće biti ni karantin, ni negativan test, već će im prilikom ulaska biti potrebna samo potvrda o vakcinaciji.

Za one koji ne budu primili vakcinu, Grčka će proširiti mere kontrole na granicama. Postoji i sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima koji su pogođeni epidemiološkom krizom.

"Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat", kazao je Teoharis.

Razgovara se i o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemalja polaska i odredišta. Vakcinacija ima veliku korist, jer će Grci postati sigurniji.

U intervjuu za "Protothemu", Teoharis je kazao i da će vakcinacija da se odrazi na turističke rezervacije iz zemalja koje ih zanimaju, a to su Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska...

Odluka do marta: Srpski turisti će na leto 2021. moći u Grčku po "kiparskom modelu"

Verovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju koronavirus veoma je mala, objasnio je grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu. Za one turiste koji nisu vakcinisani, mere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

Foto: Depositphotos/ samot
Foto: Depositphotos/ samot

Rešenje problema direktor Jute Aleksandar Seničić vidi u bilateralnom sporazumu naše dve zemlje, a za "Novosti" je izjavio da nude "kiparski protokol".

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz "crvene zone" moraju da imaju PCR test i putnim osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući. Turisti iz "žute zone" moraju da imaju osiguranje i PCR test. "Siva zona" podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz "zelene zone" treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila je da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

"Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom", ističe Seničić.

Kovid pasoš: Bez potvrde da smo imuni na virus, nema putovanja u brojne države

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom, kako ne bi čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu