Foto: depositphotos, milangonda
Foto: depositphotos, milangonda

Atinska Plaka ne liči na sebe: Bez turista i gužvi za Božić

Podeli

Plaka, stari deo grčke prestonice i jedna od napopularnijih turističkih destinacija za posetioce Atine, ove godine za Božić, koji Grčka pravoslavna crkva obeležava po Gregorijanskom kalendaru, potpuno je prazna, a na suvenirnicama i kafićima spuštene su aluminijumske roletne.

Pandemija koronavirusa sprečila je turiste da posete ovaj istorijski centar grada, stari i neizmenjen, koji se pruža sve do Akropolja. Na ulicama nema ni pešaka ni automobila.

Nedostatak saobraćajne gužve, karakteristične za Atinu, čini lakše uočljivim iz daljine Partenon i ostale spomenike starogrčke umetnosti na Akropolju.

U Grčkoj je na snazi drugo "zaključavanje" od početka pandemije.

Zahvaljujući prvom, koje je uvedeno proletos, Grčka beleži malu stopu zaraze koronavirusom.

Vlasti su u novembru uvele drugo nacionalno "zaključavanje" posle agresivnog porasta slučajeva kovida 19, a do Badnjeg dana registrovano je 4.457 umrlih od posledica virusa.

Zatvoreni su restorani, kafići i mnoga druga preduzeća koja nisu neophodna, ali koja čine veliki deo grčke ekonomije zavisne od turizma.

Broj turista opao je za 76,1 odsto tokom prvih 10 meseci ove godine u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima centralne banke objavljenim ove nedelje, potrošnja je pala za 77 odsto.

Očekuje se da će Grčka ove godine zabeležiti smanjenje bruto domaćeg proizvoda od 10,5 odsto u poređenju sa predviđenim prosekom EU od 7,4 odsto, dok će njen odnos duga prema BDP-u porasti na zapanjujućih 208,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu