Foto: Depositphotos /  anyaberkut
Foto: Depositphotos / anyaberkut

Hotelijeri besni: Kako će Grci provesti praznike?

Podeli

Vlasti Grčke saopštile su da će knjižarama i frizerskim salonima biti ponovo dozvoljeno da rade, dok će ostale maloprodajne prodavnice, restorani, kafići, barovi i objekti za zabavu ostati zatvoreni tokom božićnih praznika.

Pročitajte još:

Tri najveće zablude o Grčkoj i Grcima u koje Srbi veruju

Hotelskim restoranima neće biti dozvoljeno da se otvaraju ni za Božić, kao ni uoči Nove godine, a razlog za ovu odluku bio je što se nekoliko hotela oglašavalo na društvenim mrežama za "veselje i svečane fine ručkove" tokom ova četiri praznična dana, pod uslovom da su gosti rezervisali sobu.

Među njima je bio i jedan od najvećih hotela u Atini. Sada su hotelijeri besni, govoreći da su uspeli bezbedno da posluju tokom letnjih meseci kada je zemlja otvorila vrata za turizam, prenose grčki mediji.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da je broj novozaraženih i dalje veliki, a pritisak na zdravstveni sistem znatan, uprkos merama karantina koje su na snazi već pet nedelja.

Pecas je rekao da će policijski čas počinjati od 22 sata, sve do 7. januara. Vlasti ne nameravaju da menjaju ovu odluku za Božić i Novu godinu, istakao je Pecas. Vlasti su takođe najavile da će od 18. decembra biti skraćen obavezan karantin za putnike koji dolaze u zemlju, s prethodno najavljenih deset dana na tri, dok će i dalje biti potreban negativan test za sve koji putuju u Grčku.

Skijališta će biti zatvorena do 7. januara, a zbog velikog porasta onlajn porudžbina biće uveden novi sistem njihovog preuzimanja. Mušterijama će biti dozvoljeno da sami preuzmu svoje porudžbine u prodavnicama, uz priznanicu o plaćanju putem interneta, dok će u redovima ispred radnji moći da bude najviše devetoro ljudi.

Grčka još ne diže rampu za Srbe: Nov datum ne uliva optimizam

Građani će kuće moći da napuštaju u određenim slučajevima, uz davanje obaveštenja vlastima. Razlozi za izlazak iz domova uključuju izvođenje ljubimaca u šetnju, posete lekarima, advokatima, apotekama, prehrambenim prodavnicama.

Kršenje mera karantina dozvoljeno je i radi pružanja pomoći osobama koje ne mogu da žive samostalno, kao i razvedenim roditeljima koji žele da vide svoju decu. Crkvama će biti dozvoljeno da budu otvorene samo na Božić i Badnje veče, uz ograničen broj vernika koji će biti određen u zavisnosti od veličine crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu