Grčka se ovog leta uzda u srpske turiste

Podeli

Najveći broj turista iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Kipra i Izreala i ovu letnju sezonu provešće u Grčkoj, prenosi portal parallaximag.gr.

View this post on Instagram

~Greek beauty~ #paros

A post shared by Αγγελική Μπουράμα (@aggelikh_bourama) on

Prema informacijama Grčke nacionalne turističke organizacije (EOT), čeka se otvaranje granica i uspostavljanje vazdušnih linija kako bi se omogućilo putovanje u Grčku.

Ova organizacija je rezultate svojih istraživanja predstavila na vebinaru koji su organizovali regija Centralna Makedonija i Solunski kongresni biro. Mada je pad prometa neminovan, broj inostranih turista koji će ove godine posetiti Grčku biće na zavidnom nivou, jer se smatra da se Grčka dobro izborila sa epidemijom koronavirusa i da se radi o sigurnoj destinaciji za letovanje.

Generalni sekretar EOT-a Dimitris Fragakis istakao je da je neophodno da se objave efikasni i primenljivi zdravstveni protokoli kao i da će se grčke granice otvarati postepeno. Najpre će u Grčku moći da putuju turisti iz zemalja koje imaju dobre rezultate u borbi sa koronavirusom. Fragakis je otkrio da su započeti pregovori o sporazumima sa Izraelom, Kiprom, Austrijom i balkanskim državama, prenosi kalimera.news.

Što se tiče Srbije, očekuje se da će se promet turista prema Grčkoj kretati oko 70 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekla je Sofija Lazaridu, šefica Generalne direkcije za upravljanje, organizaciju i promociju EOT-a. Svoja putovanja u Grčku otkazalo je oko 10 odsto turista, uglavnom starijih ljudi i onih koji su dobili otkaze zbog pandemije. U poslednjih nekoliko godina Grčku posećuje više od milion turista iz Srbije. Oni najčešće letuju na Halkidikiju i Olimpskoj regiji.

Šef kancelarije EOT-a za Rumuniju, Bugarsku i Ukrajinu Jorgos Stafilakis izneo je podatak da je prošle godine Grčku posetilo oko milion i 400 hiljada turista iz Rumunije i Bugarske. Takođe, sjajne rezultate beleži i Ukrajina. Iz ove zemlje su dolasci na aerodromu "Makedonija" u 2019. godini porasli za 60 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Najveći broj turista iz balkanskih zemalja letuje u Centralnoj Makedoniji i zbog toga će fokus rukovodstva ove regije biti usmeren na zemlje na severnoj granici Grčke i domaći turizam, izjavio je guverner Apostolos Cicikostas. Velika sredstva biće uložena u promociju turizma, a sigurnost i bezbednost svih turista svakako je prioritet broj jedan za vlasti ove regije.

strana 1 od 204 idi na stranu