Foto: depositphotos/ f8grapher
Foto: depositphotos/ f8grapher

Mistra: Jedan od najočuvanijih grčkih srednjovekovnih gradova

Podeli

Mistra je čuveni arheološki lokalitet koji se nalazi nedaleko od Sparte i na Uneskovoj je listi svetske baštine.

Ovaj srednjovekovni grad je se nalazi na obroncima planine Tajget, a prvo utvrđenje je podigao ahajski knez Vilijam Žofroa Vilarduen 1249. godine kako bi učvrstio franačku vlast na Peleponezu.

Od preuzimanja, pa sve do 1348. godine Mistra se širi i značajno napreduje i postaje prestonica Morejske despotovine, kojom je vladao i Konstantin Dragaš, poslednji car Vizantije.

Utvrđenje, iako jedno od najočuvanijih u Grčkoj, pretrpelo je oštećenja dok su ga osvajale Osmanlije, a i u toku njihove vlasti zbog povremenog „upada“ venecijanske i albanske vojske. Konačnu slobodu grad je dobio tek 1821. godine.

Osim samog utvrđenja,veoma važna građevina je Despotska palata, čiji je prvi deo izgrađen za vreme Franaka, a kasnije su dodati neki delovi, pa predstavlja kompleks različitih stilova.

Ističu se i kuće Laskarisa, Frangopulosa i Palataki, a sačuvane su i tri gradske kapije Glavna kapija, Nauplionska i Monemvasijska.

U centru novog dela Mistre nalazi se spomenik poslednjem vizantijskom vladaru Konstantinu Dragašu, a u blizini je veliko i staro drvo iz čijeg stabla izvire voda.

U Mistri je sačuvano i nekoliko crkava koje potiču iz 13. 14. i 15. veka, a najlepše freske se nalaze u crkvama Bogorodica Perivleptos, Bogorodica Hodigitrija i u crkvi Svetog Dimitrija, gde se nalazi i muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu