Foto: depositphotos/shalamov
Foto: depositphotos/shalamov

Bogovske plaže i lude žurke: Raj u srcu Egejskog mora

Podeli

Ovo grčko ostrvo mahom je stecište bogatih turista, ali i idealno mesto za surfere, ljubitelje noćnog provoda i hedoniste.

Mikonos je prelepo ostrvo u Grčkoj, u srcu Egejskog mora, koje se najlakše prepoznaje po slikama zalaska i večernjim časovima kada mesečina obasjava krasnu obalu i bele kućice ove svetske turističke destinacije.

Ova destinacija mahom je stecište bogatih turista, onih koji vole kvalitetan noćni provod do ranih jutarnjih sati. Mikonos u prevodu znači masa kamenja ili stenovito mesto.

Glavni centar ovog mesta je grad Mikonos. Posebna atrakcija ostrva su vetrenjače, koje se nalaze u nizu i okrenute su prema morskom prostranstvu.

Mikonos je jedno od ostrva u sastavu Kiklada u Grčkoj. Nalazi se u cetralnom delu Egejskog mora. Zahvata površinu od 105 kvadratnih kilometara i udaljeno je oko 150 kilometara od Atine. Ovde dominira sredozemna klima, tako da su vrlo česta duga i sušna leta, dok su zime blage. Pored turizma kao glavne privredne delatnosti, ljudi se pretežno bave poljoprivredom i gaje južno voće i masline..

Ovo je destinacija za hedoniste, ljude koji vole da uživaju i žele da budu primećeni i smatra se luksuznijom destinacijom na nešto drugačiji način u odnosu na Santorini. Ovde se mogu videti ekskluzivne jahte, a veliki broj mladih iz celog sveta dolazi upravo na Mikonos zbog dobrog noćnog provoda i žurki.

Ovo nije nimalo jeftina destinacija. Za giros je potrebno izdvojiti oko 10 evra; za grčku salatu oko 6, kafa je 5 evra, a ako želite neko alkoholno iće, cene se kreću od 4 do 12 evra. Ukoliko želite da upoznate destinaciju, možete iznajmiti automobil po ceni od 50 evra pa naviše za dan u zavisnosti od marke i modela automobila. Ako krenete na plažu, potrebno je da izdvojite minimum 3 evra pa naviše za ležaljku i sunocobran.

Udaljenost između Mikonosa i Beograda iznosi oko 1.264 kilometara. Do Mikonosa možete doputovati avionom, autobusom, brodom ili automobilom. Ukoliko se opredelite za avion, morate da presedate u Atini.

Foto: depositphotos/tepic
Foto: depositphotos/tepic

Na Mikonosu ima različitih plaža, koje mogu zadovoljiti potrebe porodica, mlađe populacije, turista, onih koji žele odmor bez buke i gužve. Plaže na jugu ostrva su pretežno za one koji poslepodne provode na plaži i koji vole da se odmaraju u mirnijem okruženju. Na severu se nalaze manje ugledne i manje posećene plaže, ali veoma pogodne za surfovanje.

Psaru – jedna od najpoznatijih plaža namenjena ljudima koji žele da budu primećeni i koji su ljubitelji prestižnih mesta kao što je restoran Nammos.

Paranga – jedna od manjih plaža, koju posećuju ljubitelji lepog prirodnog ambijenta. Karakteriše je beli pesak i stena, do koje turisti moraju da doplivaju ukoliko žele na njoj da se sunčaju.

Plati Giasol plaža – u čijoj blizini se nalazi najveći broj smeštajnih objekata i zato je i jedna od najposećenijih.

Paradise beach na Mikonosu – je godinama unazad poznata plaža po žurkama i jedna od najvećih plaža na južnoj strani Mikonosa. Pretežno je namenjena mlađoj populaciji zbog velikog broja žurki.

Ako pripadate mlađoj populaciji, nikako ne smete zanemariti provod tokom dana. Na raspolaganju su vam Tropicana Beach bar, u kome možete uživati u muzici i koktelima, zatim Paradise Club i Super Paradise Club.

Poznat je kao idealna destinacija za noćni provod, gde žurke traju do ranih jutarnjih sati. U centru ovog mesta se odigrava najveći deo zabave jer su tu barovi, diskoteke, restorani...

Na 7 kilometara od Mikonosa nalazi se selo Ano Mera, koje obiluje tavernama sa tradicionalnom grčkom kuhinjom i po ambijentu je poprilično drugačije u odnosu na Mikonos.

Pelikan Petros predstavlja maskotu Mikonosa više od 50 godina. Obavezno se fotografišite sa njim.

Nezaobilazna atrakcija na kojoj treba napraviti fotografiju za uspomenu jeste crkva Panagia Paraportiani, koja je sagrađena u 15. veku i koju ju moguće posetiti potpuno besplatno.

Aqua park Watermania, koji se nalazi na plaži Ella i poseduje bogat sadržaj u vidu bazena, tobogana, skakaonica...

Svetionik Armenistis sagrađen je 1894. godine i visok oko 19 metara i predstavlja atrakciju, koji turisti vrlo često zabeleže svojim fotoaparatima.

Nedaleko je smešteno ostrvo Delos, svetilište i rodno mesto Apolona i Artemide. Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Postoji mogućnost organizovanog obilaska.

Vetrenjače su simbol Mikonosa. Okrečene su belom bojom i imaju krov od slame. Ima ih ukupno 10 i doprinose lepoti pejzaža na ovom ostrvu. Nekada su se koristile za mlevenje kukuruza.

Za ljubitelje kulture i istorije na raspolaganju je Arheološki muzej, u kome se nalaze antički predmeti grnčarije.

Egejski pomorski muzej, u kome se nalaze modeli brodova za različite namene kao i zbirka oslikanom antičkog kovanog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu