Foto: Shutterstock/Boris Stroujko
Foto: Shutterstock/Boris Stroujko

Idealna destinacija za prolećno putovanje u regionu FOTO

Podeli

Grad burne istorije i tradicionalnih specijaliteta, koji odiše duhom orijenta, nalazi se u neposrednoj blizini Srbije i predstavlja idealnu destinaciju za kratak prolećni predah.

Sarajevo se nalazi u samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine i čini njen glavni grad. Ušuškano je u kompozitnoj Sarajevskoj kotlini, koja se pruža od istoka prema zapadu, a kroz njega protiče reka Miljacka.

Ovaj neobični grad, koji u sebi krije mnoge kutke za istraživanje, okružuju olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Trebević, Igman i Treskavica.

Već godinama je Srbima jedan od omiljenih gradova, zbog čega se nalaze u top pet nacionalnosti koje najčešće posećuju Sarajevo.

Baščaršija, istorijsko i kulturno srce grada

Foto: Shutterstock/Mazur Travel
Foto: Shutterstock/Mazur Travel

Stari trgovački deo grada, poznat kao Baščaršija, predstavlja jednu od najpopularnijih lokacija u gradu.

Nastala je u 15. veku u periodu osmanske vladavine zbog čega ima bogatu istoriju i orijentalnu kulturu, a njen naziv potiče od reči baš, koja na turskom znači glavna (glavna čaršija).

Ono što morate obavezno da posetite kada se nađete u njoj jesu Gazi Husrev-begova džamija i Sahat kula, ali ovaj stari deo grada krase i drugi jedinstveni objekti osmanske arhitekture poput brojnih džamija, konaka, hanova i bezistana. Nemojte da izostavite ni razgledanje brojnih tezgi i radnji sa tradicionalnim suvenirima i predmetima.

Zbog velikog požara u 19. veku, današnja Baščaršija je samo delom sačuvana, tačnije sačuvana je samo polovina od njene originalne veličine.

Istorijske i kulturne znamenitosti

Foto: Shutterstock/May_Lana
Foto: Shutterstock/May_Lana

Pored pomenute Baščaršije, Sarajevo je bogato i muzejima. Neki od najpoznatijih su Muzej Sarajeva, Zemaljski muzej koji je otvoren davne 1888. godine, Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej literature i teatralne umetnoti BiH.

U gradu se nalazi i Narodno pozorište, osnovano 1919. godine, kao i Sarajevski ratni teatar.

Sarajevo veoma neguje kulturu, a kako su rekli za b92.net, avgust je najposećeniji mesec u godini kada se održava Sarajevo Film Festival.

Burek, čevapi, kafa i baklave

Foto: Shutterstock/Klement Grgic
Foto: Shutterstock/Klement Grgic

Pored razgledanja znamenitosti posebnu čar ovog grada predstavlja i mogućnost da uživate u tradicionalnim specijalitetima.

Tu su naravno sarajevski ćevapi, pite i bureci, a dan ne može da portekne i bez domaće kafe i orijentalnih poslastica poput baklava, tulumbi i kadaifa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu