Foto: Shutterstock/RossHelen
Foto: Shutterstock/RossHelen

Evropski grad počeo izgradnju kuća za beskućnike: Do 2040. godine će svi biti zbrinuti

Podeli

Tužna je činjenica da gotovo da nema zemlje na svetu u kojoj nema beskućnika i siromaštva, a pomoć im je često jedan od prioriteta gradskih i državnih sistema socijalne zaštite.

Belgijski grad Gent sprovodi projekat pomoći beskućnicima, kako bi im obezbedili krov nad glavom i pokušali da ih reintegrišu u društvo. Upravo je završena izgradnja 11 zgrada koje su nazvali "robustne kuće“ u kojima će beskućnicima uskoro biti dodeljeni mali stanovi.

Svako ima svoj mali dom, a vrt sa stazama za šetnju je zajednički

Ukupno 11 povezanih zgrada nalazi se u urbanoj zoni Sint-Amandsberga. Devet kuća je na dva sprata, a dve su pogodne za osobe u invalidskim kolicima. Svaka kuća ima mali privatni vrt sa ogradom, a pored njih je i zajednička bašta sa stazama za šetnju, a izgrađeni su pristupni putevi i sva potrebna infrastruktura. Stanovi će se izdavati preko Zavoda za socijalni rad, a izgradnju i ceo projekat finansiraće lokalna i pokrajinska administracija. Veruju da će ovi domovi beskućnicima dati šansu za novi početak i reintegraciju u društvo, iz kojeg su često potpuno izopšteni.

Ideja za projekat iz Danske, koja ga je prva inicirala

Ovaj projekat je prvi te vrste u Belgiji, ali ideja o "robustnim kućama“ potiče iz Danske, koja je prva realizovala sličan projekat. Cela inicijativa je deo šireg gradskog akcionog plana pod nazivom KROV, koji se zasniva na politici stambenog zbrinjavanja beskućnika pre rešavanja njihovih drugih specifičnih potreba i problema. Cilj grada je potpuno iskoreniti beskućništvo u Gentu do 2040. godine.

Kuće nazvane "robustne" jer su vizuelno i arhitektonski jednostavne

Osim hvale vredne inicijative, zanimljiv je i sam koncept kuća. Na flamanskom se zovu "robuuste voningen", odnosno robustne kuće i grade se isključivo za tu svrhu. Njihova karakteristika je da su vizuelno i arhitektonski veoma bazične, kako bi se minimizirali okolni oslonci.

Svaki stan ima 36 kvadratnih metara i ceo kompleks je projektovan sa idejom da korisnicima pruži udobnost i privatnost. Tako će biti deo zajednice, ali neće biti primorani da se naglo navikavaju na prisustvo i društvo drugih ljudi.

"Privatnost je važna, jer korisnicima daje mogućnost da u miru i tišini samostalno rade na problemima“, objasnili su pokretači inicijative.

Foto: Shutterstock/Catarina Belova
Foto: Shutterstock/Catarina Belova

Prvi stanari biće pet žena i šestorica muškaraca

Kuće će se izdavati ljudima koji su dugo bili beskućnici. Prvi stanari biće pet žena i šestorica muškaraca. Svaki stanovnik će dobiti podršku od socijalnih službi, a tokom dana na lokaciji će biti prisutan i upravnik, koji je predviđen da ostvaruje glavni kontakt stanara sa ostatkom naselja. Cilj projekta je postepeno navikavanje ljudi koji su dugo bili beskućnici da se ponovo osećaju i funkcionišu kao članovi zajednice, piše Putnikofer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu