Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bacanje opuška na zemlju naplaćivaće se 250 evra

Podeli

Političari u Berlinu planiraju znatno da povećaju kazne za ilegalno odlaganje otpada u ovom gradu.

To se vidi iz predloga zastupnika CDU-a i SPD-a koji je dostupan nemačkim medijima i o kom će se raspravljati u Parlamentu, piše Feniks magazin.

Ilegalno bacanje opušaka, plastičnih kesa ili jednokratnih čaša uskoro bi građane moglo koštati 250 evra – umesto dosadašnjih 55 evra. Promene su hitno potrebne, kaže zastupnik CDU-a, koji je pomogao u kreiranju novog kataloga kazni.

"Milioni evra poreskih obveznika potrošiće se na zbrinjavanje ilegalno odloženog otpada", rekao je zastupnik i dodao da je ovaj trend u naglom porastu.

Samo za 2023. očekuje da će troškovi Berlinske gradske čistoće (BSR) dosegnuti 12 miliona evra.

"Tu su i troškovi za privatne osobe, posebno poljoprivrednike", kaže.

Poljska tuži Nemačku zbog otpada

Poljska je podnela tužbu Sudu pravde Evropske unije u vezi sa nelegalnim skladištenjem nemačkog otpada na njenoj teritoriji, saopštilo je poljsko Ministarstvo klime i životne sredine.

"Poljska je podnela tužbu Sudu pravde Evropske unije protiv Nemačke zbog nepoštovanja obaveza iz zakona Evropske unije", navodi se u saopštenju, prenosi agencija PAP.

Prema procenama poljskog ministarstva, između 2015. i 2018. godine oko 35.000 tona otpada je ušlo u Poljsku.

Evropska komisija je u oktobru prihvatila mišljenje Poljske o sporu sa Nemačkom o navodnom skladištenju otpada na poljskoj teritoriji.

U mišljenju EK saopšteno je da Nemačka nije ispunila svoju obavezu da u roku od 30 dana ukloni otpad, koji je ilegalno dopremljen na jugozapad Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu