Foto: Roberto Sorin/Shutterstock
Foto: Roberto Sorin/Shutterstock

Najluksuzniji voz konačno povezuje Pariz i Portofino FOTO

Podeli

Kad se spomene Orijent Ekspres, asocijacije su Agata Kristi, luksuz, glamur, putovanje od Pariza do Istanbula. U međuvremenu su se na spisku destinacija pojavljivali i drugi gradovi i zemlje, neke su i nestajale, poput nedavno Londona. Sada se najavljuje nova linija, do jednog od najpopularnijih italijanskih letovališta.

Od juna se kao deo brenda "Venice Simplon-Orient-Express" uvodi linija koja će Pariz povezati sa Portofinom, modernom destinacijom na Ligurskom moru, u blizini Đenove.

Nova linija je najavljena nakon što je u novembru prošle godine ukinuta linija koju je održavao "British Pullman", a koja je London spajala na uobičajenu rutu Venecija - Pariz. Ovo putovanje organizuje kompanija Belmont.

Kako se najavljuje, voz sa 11 vagona kojem je puno ime "Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train, Europe" polaznu tačku ima iz Pariza u 15 sati, i onda ide Francuskom, prolazeći kroz Dižon, Lion i Avinjon, pa uz Azurnu obalu pre ulaska u Italiju. Kraj puta je na stanici Santa Margarita Ligure, koja je ulaz u Portofino, na koju voz stiže u 13 sati sledećeg dana.

Odatle će gosti biti prevezeni do Portofina i sledeće dve noći provešće u tamošnjem slavnom, takođe Belmondovom, hotelu Splendido, smeštenom u manastiru iz 16. veka iznad luke Portofino. Dan kasnije, za njih će biti upriličena filmska projekcija na otvorenom na portofinskoj "Piazzetti".

Obroke u vozu kreirao je šef koji je osvojio Mišelinovu zvezdicu, Žan Imbert, uz muziku sa klavira, odnosno večernju svirku sving orkestra, da bi sve bilo u skladu s nekim davnim epohama. Putnicima će biti na raspolaganju osam novih apartmana uređenih prošle godine. Imbert će gostima lično pripremati i večeru od pet sledova u Splendidu.

Ovo je prvi put da će ovaj voz da poseti italijansku rivijeru, ali neće biti i poslednji, jer je plan da se ponavlja ova ruta svake godine, a datumi za 2025. godinu još nisu potvrđeni. Uprkos spomenutom imenu, voz neće ići do Venecije. Osim toga, karte će se moći da se kupi samo za jedan smer, oni koji žele nazad u Pariz vozom moraće da se zadovolje običnim vozom preko Đenove i Milana, pa onda superbrzim vozom "Frecciarossa" do Pariza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu