Foto: TTstudio/Shutterstock
Foto: TTstudio/Shutterstock

Najisplativija evropska destinacija upravo je proglašena za prestonicu inovativnosti VIDEO

Podeli

Pre nekoliko dana portugalskoj prestonici Lisabonu dodeljena je laskava titula evropske prestonice inovacija za 2023.

Ovaj šarmantni grad proglašen je za najprofitabilniju evropsku metropolu u prvoj polovini godine. Lisabon tako godinu završava sa dve cenjene nagrade koje će učvrstiti njegovu poziciju omiljene turističke destinacije, ali i prijatnog mesta za život stanovnika. Nagradu za inovativnost dobio je uz obrazloženje da „pionirski pristupa preoblikovanju urbane sredine i vešto se suočava sa demografskim i ekonomskim izazovima, imajući u vidu najbolje interese njenih stanovnika“. Evo zašto je Lisabon grad u kojem njegovi stanovnici uživaju koliko i brojni turisti koji ga posećuju, piše Putni kofer.

UZ PRIZNANJE, LISABONU JE OTIŠLA NOVČANA NAGRADA OD MILION EVRA

Nagradu za evropsku prestonicu inovacija dodeljuje Evropska komisija, a prošle godine pobednik je bio Marselj. Pored Lisabona, ove godine je nagrađen i švedski grad Linkoping, koji je poneo titulu evropskog inovativnog grada u usponu. Lisabon je osvojio priznanje i milion evra zahvaljujući projektu Fabrika jednorog, piše portal The Maior.

Za samo dve godine taj hab je uspeo da privuče 54 nova tehnološka centra iz 23 zemlje, otvoreno je 10.000 radnih mesta i pokrenuto 13 inkubacionih i akceleracionih programa. Broj startapa se utrostručio, a grad se pozicionirao kao digitalno čvorište. Ova podrška preduzetnicima i inovatorima osetila se u kvalitetu života stanovnika i broju kvalitetnih poslova u gradu.

NAJBOLJI SMEŠTAJ, RESTORANI I ULAZ U ATRAKCIJE SU U LISABONU

Iako se turisti osećaju prijatnije u gradovima u kojima su njihovi stanovnici srećni, možda im je važnije drugo priznanje koje je otišlo u Lisabon. Britanska pošta je 16 godina zaredom sastavljala listu evropskih gradova koji nude najbolju vrednost za novac, a glavni grad Portugala je u samom vrhu.

Tim Postofficea izračunava i upoređuje prosečnu cenu vikend-boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvezdice. Pridodaju tome i cenu neke top-turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cenu javnog prevoza te hrane i pića. Lisabon beleži manju stopu inflacije od ostalih odredišta, te će turisti na smeštaj, prehranu i razgledanje atrakcija u njemu potrošiti manje nego na drugim evropskim lokacijama.

GRAD NA SEDAM BRDA OSVAJA SVAKOGA KO GA POSETI

Razumne cene nisu jedini razlog zašto vredi posetiti ovaj lep i živ grad. Lisabon je grad na sedam brežuljaka koji je istorijski imao veliki značaj u otkrivanju sveta, zbog čega je neverovatno bogat kulturom i istorijom. Srušen je u zemljotresu 1755. godine, nakon čega je potpuno obnovljen i ubrzo postao jedan od najlepših evropskih gradova. O tome svedoče brojni muzeji, prelepe palate obložene prepoznatljivim keramičkim pločicama, romantične uličice, spomenici, crkve...

Simbol grada su strme ulice i živopisni stari kvartovi Alfama, Grasa, Belem i Murarija. Sa brojnih vidikovaca pruža se prelep panoramski pogled, a najlepši je pogled sa zidina čuvene tvrđave Kastelo de Sao Horhe. Nalazi se na najvišem brdu u gradu u okrugu Alfama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu