Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U Nemačkoj i Mađarskoj neograničen javni prevoz za 49 evra

Podeli

Nemačka je početkom godine uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sav prevoz širom zemlje. Ova karta važi za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta probno je uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1,60 evra dnevno.

Ministar saobraćaja Folker Vising nazvao je to najvećom reformom javnog prevoza u istoriji Nemačke. Samo nekoliko dana nakon lansiranja u maju, prodato je više od 3 miliona karata. Tražnja je bila toliko velika da je sajt državne železničke kompanije Dojče ban (Deutsche Bahn) srušen dok su ljudi masovno pokušavali da se pretplate.

Istog dana Mađarska je uvela i dve vrste novih karata koje omogućavaju neograničeno putovanje širom zemlje. Karte su odmah postale izuzetno popularne, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među turistima.

Kako funkcionišu ove kartice?

„Dojčlandtiket” nudi neograničeno putovanje javnim prevozom u zemlji po fiksnoj ceni svakog meseca. Kada je lansiran, važio je samo za prevoz na kratke i srednje udaljenosti, uključujući vozove. Međutim, ne odnosi se na međugradske vozove. Sada se razmatra proširenje usluga za takve linije.

Može se prijaviti za mesečnu pretplatu na mreži preko njihove veb-stranice, aplikacije ili lično u servisnom centru. Karte su uglavnom digitalne, a papirne važe samo do kraja 2023. godine. Umesto toga, putnici mogu pokazati svoju propusnicu i koristiti je preko telefona ili posebne kartice.

U Mađarskoj su sada dostupne dve nove vrste putnih karata. Nacionalna putna karta omogućava korišćenje svih autobuskih i železničkih linija kojima upravljaju železničke kompanije MAV-START, MAV-HEV i GISEV, kao i usluge autobuske kompanije Volanbusz. Nacionalna putna karta košta oko 49 evra za mesec dana, a studenti dobijaju sniženje cene od čak 90 odsto.

Mađarska je takođe uvela regionalne putne karte koje vam omogućavaju da koristite autobuske i železničke usluge u bilo kom od 19 regiona u zemlji. Regionalna putna karta je nešto niža, oko 25 evra, a studentima daje i popust od 90 odsto. Ako vaše putovanje prelazi granicu u drugu zemlju, morate kupiti dve propusnice, čime je nacionalna putna karta jeftinija opcija. Obe karte su dostupne turistima i stranim državljanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu